Premierul Ludovic Orban a încercat, miercuri, să lămurească problema cifrelor contradictorii privind rata de infectare din Bucureşti, afirmând că datele furnizate de către INSP nu sunt corecte.

 

Orban a spus că atât el, cât şi ministrul Sănătăţii şi cel de Interne au declarat în repetate rânduri că numărul de persoane dintr-o localitate, în funcţie de care se calculează rata de infectare, este cel care există la Evidenţa Populaţiei.

 

”A fost ieri dezbatere cu privire la rata de infectare în Bucureşti. Şi domnul Tătaru, şi domnul Vela, şi eu am declarat că numărul de persoane dintr-o localitate, în baza căruia se calculează rata de infectare, este cel care există la Evidenţa Populaţiei.

 

Se ştie că în fiecare luni, săptămânal, se actualizează pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei numărul de cetăţeni dintr-o localitate. Acest indice este cel mai aproape de realitate. Evidenţa Populaţiei ştie cel mai bine cine are buletin de domiciliu şi cine are rezidenţă”, a subliniat Orban.

 

Premierul le-a cerut celor doi miniştri să nu le mai dea voie angajaţilor de la INSP să furnizeze informaţii publice care nu respectă deciziile Guvernului.

 

”Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţi ai INSP să furnizeze informaţii publice care nu respectă deciziile noastre. Am decis cu MAI sa scriem foarte clar în anexa hotărârii de guvern, să se ştie că indicele se calculează în funcţie de populaţia care este actualizată săptămânal de către Evidenţa Populaţiei”, a precizat Orban.

 

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o vizită la sediul INSP, unde a discutat cu specialiştii în sănătate publică despre evoluţia pandemiei de Covid-19. Şeful statului a lăudat instituţia, afirmând că a găsit ”o echipă de oameni foarte dedicaţi, foarte competenţi”.

 

Cifrele contradictorii prezentate pentru Bucureşti

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marţi că în Bucureşti s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică.

 

Conform raportului săptămânal al INSP privind evoluţia COVID-19 pentru datele raportate până la 11 octombrie, Capitala apare cu rata de incidenţă la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, ceea ce înseamnă 3,1 la mia de locuitori.

 

Imediat după comunicatul INSP, Grupul de Comunicare Strategică a informat că Bucureştiul are o rată de 2,69 cazuri la 1.000 de locuitori în ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.

 

GCS a făcut însă precizarea că indicele său este raportat la o populaţie de 2.151.665 de locuitori.

 

Ulterior, marţi la amiază, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a comunicat o cifră greşită atunci când a informat că în Bucureşti s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică, iar cifra corectă este cea comunicată de GCS.

 

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de azi este 2,69”, a spus prefectul, care astfel a furnizat aceleaşi date ca Grupul de Comunicare Strategică.

 

Marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este ciudat ca două instituţii guvernamentale, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Grupul de Comunicare Strategică, să ofere rezultate diferite cu privire la rata de infectare în Bucureşti.

 

Astfel, şeful statului a cerut Guvernului să clarifice aceste probleme de urgenţă.

 

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare în Bucureşti a ajuns miercuri la 2,82 la mia de locuitori.

 

 

 

 

Sursa: www.spotmedia.ro