Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenţei cibernetice pe reţelele sociale sau în alt mediu online.

 

Conform proiectului de lege semnat de mai mulţi parlamentari de la toate partidele politice, iniţiat de deputatul USR Cristina Ionela Iurişniţi, printre categoriile violenţei domestice ar urma să fie inclusă şi violenţa cibernetică, astfel încât persoanele hărţuite în mediul online să poată beneficia de protecţie, iar agresorii să poată fi sancţionaţi. Forma în vigoare a legii nu include violenţa cibernetică printre tipurile de violenţă domestică.

 

Dincolo de sancţiunile penale ale agresorilor, prin introducerea violenţei cibernetice în Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, victimele pot beneficia de adăpost şi de ordin de protecţie.

 

Proiectul defineşte violenţa cibernetică astfel: hărţuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa sau reduce la tăcere victima.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro