Secretarul de stat Raed Arafat a atras atenţia asupra urmărilor pe care le va avea mini-vacanţa de Rusalii de la malul mării, unde nu au fost respectate regulile de distanţare. Arafat spune că e prea devreme pentru a ieşi din starea de alertă, dar că au pregătit un plan B dacă Parlamentul va vota ridicarea acesteia. El a mai declarat că nu s-a discutat redeschiderea after-schoolurilor în prezenţa sa, la întâlnirea cu premierul Orban şi preşedintele Iohannis.

 

Arafat a spus că ridicarea stării de alertă ar crea o imagine falsă a realităţii, oamenii ar crede că nu mai există coronavirus, iar efectele ar fi greu de remediat ulterior:

 

”Ar crea un mesaj care poate să fie perceput fals de populaţie. Populaţia poate să creadă că totul este perfect. Cel mai periculos lucru este mesajul pe care îl dăm populaţiei când luăm deciziile (…). Este prea devreme să ajungem la situaţia dinaintea virusului. Încă mai avem etape de relaxare şi încă mai avem acţiuni care trebuie să fie luate punctual. Este clar că la acest moment trebuie să continuăm cu măsurile compensatorii. Mască, distanţare, triajul la intrare în clădire, indiferent ce va fi după. Dar ne trebuie pârghiile care să ne permită să facem aceste lucruri cu eficienţă. Pentru că, vedeţi, lumea nu respectă toate regulile. Ieri şi alaltăieri am văzut la malul mării că lumea nu a respectat regulile”, a declarat Raed Arafat, marţi, la Digi24.

 

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a vorbit şi despre cazurile de infectări de la compania Fan Curier spunând că există o probabilitate foarte mică de contaminare cu COVID-19 în urma preluării, deschiderii sau transportului coletelor:

 

”E un risc minimal să se transmită virusul prin colete. Este bine să te speli pe mâini după ce ai deschis coletul şi să te dezinfectezi. Cred că va fi foarte greu să dezinfectezi coletele sau plicurile, dar e foarte bine să te speli pe mâini după ce pui mâna pe ele. Poţi să foloseşti mănuşi, dar cu condiţia să ştii cum să le foloseşti şi oricum trebuie să te speli după, chiar dacă porţi mănuşi”, a mai spus Arafat.

 

Raed Arafat a mai transmis şi că în timpul discuţiei de marţi, purtată cu premierul Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis şi miniştrii cabinetului, a fost stabilit şi un plan B în cazul în care Parlamentul va vota ridicarea stării de alertă:

 

”Vor fi încercate alte soluţii dacă Parlamentul respinge starea de alertă. Întotdeauna există un plan B. Pe legislaţia situaţiilor de urgenţă există mijloace care ne permit să acţionăm, dar va fi mult mai greu să implementăm anumite decizii. La acest moment nu pot să vă dau un răspuns juridic la această problemă. Starea de alertă rămâne poate cea mai simplă modalitate de a continua”, a declarat Arafat.

 

Klaus Iohannis a anunţat, marţi, după întâlnirea cu premierul şi miniştrii cabinetului Orban, că after-schoolurile şi grădiniţele private vor putea fi deschise după 15 iunie. Secretarul de stat Arafat a declarat, de asemenea, că nu a fost prezent la discuţiile referitoare la redeschiderea after-schoolurilor şi că se raportează cu precauţie la o astfel de măsură.

 

”Nu s-a discutat acolo (la întâlnirea cu premierul Orban şi preşedintele Iohannis, n.red.) despre after-schooluri. Nu s-a discutat la întâlnirea cu domnul preşedinte, nu a fost ministrul Educaţiei acolo. Nu s-a discutat în prezenţa mea acest aspect”, a mai transmis Raed Arafat, marţi seară, la Digi24.

 

 

Sursa: www.g4media.ro