Normele Uniunii Europene privind modul de calcul al primelor de asigurare ar putea duce la schimbarea modului în care sunt date acum despăgubirile.

 

Parlamentul României urmează să voteze în 26 Mai pentru sau împotriva unui proiect de lege care ar urma să schimbe modul în care sunt acordate primele de asigurare. Legea a fost deja adoptată de către Senat.

 

Dacă va trece şi de voturile din Parlament, RCA-ul va avea un nou sistem de despăgubire, unul care se înscrie mai bine în normele propuse de Uniunea Europeană cu privire la modul de calcul al primelor de asigurare.

 

Mai precis, compania de asigurări va plăti daunele direct către despăgubit, acesta din urmă alegându-şi singur service-ul la care doreşte să-şi repare maşina. Propunerea de modificare a modului în care sunt onorate primele pentru daune a venit chiar din partea companiilor de asigurări auto din România.

 

În prezent, companiile de asigurări plătesc daunele direct către service-uri în urma estimărilor acestora privind reparaţiile. Acest protocol însă a generat scandaluri de-a lungul timpului — şi în special în ultima perioadă —, companiile de asigurări plângându-se de tarifele nejustificat de mari ale service-urilor.

 

Modificarea modului de despăgubire al poliţelor RCA ar putea duce, însă, la situaţii similare, doar că din partea şoferilor păgubiţi. Asociaţiile de consumatori critică şi se opun acestei modificări, explicând că dacă primele acordate de companiile de asigurări vor fi mai mici decât cele tarifate de service-uri (o situaţie probabilă), atunci proprietarii se vor trezi că nu le ajung banii să-şi repare maşinile. La fel de probabil este şi scenariul în care şoferii păgubiţi să încaseze primele de asigurare şi să nu mai vrea să-şi mai repare maşinile.

 

Aceste modificări trebuie să mai treacă acum de comisiile de specialitate, relatează Economica, după care vor fi incluse în legea completă care va fi votată în Camera Deputaţilor la data de 26 Mai.

 

 

 

Sursa: www.auto-bild.ro