Iarna se întoarce în forţă în majoritatea masivelor montane din ţară, temperaturile vor scădea şi până la minus 20 de grade, iar stratul nou de zăpadă depus în perioada următoare poate atinge şi 50 de centimetri, avertizează salvamontiştii. Aceştia recomandă turiştilor să aibă îmbrăcăminte adecvată, echipament de salvare din avalanşă şi să se informeze cu privire la stabilitatea stratului de zăpadă.

”Iarna se întoarce în forţă în majoritatea masivelor montane din ţară, temperaturile vor scădea şi până la minus 20 de grade, iar stratul nou de zăpadă depus în perioada următoare poate atinge şi 50 de centimetri. Temperaturile scăzute şi precipitaţiile sub forma de zăpadă vor persista conform prognozelor cel puţin două săptămâni”, avertizează Salvamont România.

Salvamontiştii precizează că în multe masive din ţară riscul producerii de avalanşe va fi mare.

Doritorii de drumeţii montane nu trebuie sa renunţe la echipamentul de iarnă şi să solicite informaţii echipelor Salvamont privind nivelul riscului de producere a avalanşelor şi starea traseelor pe care doresc să le abordeze. Turiştii trebuie să aibă îmbrăcăminte adecvată şi echipament de salvare din avalanşă. 

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane. 

Echipele pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.