Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că starea de urgenţă nu va fi prelungită după data de 14 mai, însă începînd din 15 mai vom intra într-o stare de alertă.

 

- Am finalizat întâlnirea cu premierului, am analizat situaţia în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic.

 

- Încep cu ceva legat de zilele care au trecut, weekend-ul de 1 mai. Am văzut cu toţii că lucrurile au stat destul de bine. Sunt mulţumit de felul în care oamenii au reacţionat, au stat acasă şi nu am avut încălcări semnificative ale regulilor.

 

- Unele dintre decizile pe care le-am luat: Starea de urgenţă nu va fi prelungită, astfel că data de 14 mai mai avem stare de urgenţă.

 

Anunţul Administraţiei Prezidenţiale

 

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea luni, 4 mai a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

La finalul şedinţei, Preşedintele României va susţine o declaraţie de presă.

 

Ce măsuri s-ar putea lua după 15 mai

 

Şeful Cancelariei premierului vorbea duminică despre mai multe scenarii pentru perioada de după 15 mai care sunt analizate în acest moment. Printre ele se află şi cel al prelungirii stării de urgenţă.

 

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat” declara, duminică, Ionel Dancă.

 

Luna trecută, preşedintele Iohannis anunţa că după 15 mai ar putea fi luate măsuri de relaxare a restricţiilor - “dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine”.

 

Decizia privind prelungirea stării de urgenţă ar putea fi luată azi

 

Starea de urgenţă ia sfârşit pe 15 mai, astfel că s-ar putea trece la starea de alertă - sau ar putea fi prelungită din nou starea de urgenţă.

 

Pe 28 aprilie, preşedintele Iohannis anunţase că săptămâna aceasta va fi luată o decizie cu privire la forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro