15 mai. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după această zi se vor ridica restricţiile de deplasare şi nu vom mai fi nevoiţi să completăm declaraţia pe proprie răspundere dacă ieşim din case.

 

Va trebui, însă, să purtăm măştile de protecţie, în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun.

 

Pentru această nouă măsură, orizontul de timp nu este deloc optimist. Şeful statului spune că vom fi nevoiţi să facem acest lucru, cel mai probabil, un an de zile.

 

Înaintea declaraţiei de la Palatul Cotroceni, şeful statului a apărut cu mască. A vrut, astfel, să dea un exemplu, după care a renunţat la ea pentru a se face auzit.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: “După dată de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp şi vom putea să renunţăm la purtarea măştii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control şi nu mai există riscul infectării”.

 

Cine ar putea primi gratuit măşti de protecţie

 

Ministrul Economiei spune că două firme private şi una de stat produc zilnic peste un milion de măşti, fără să se mai în calcul şi firmele mici sau cele care s-au reprofilat. La nivelul Guvernului sunt discuţii ca unele categorii sociale să primească gratuit astfel de măşti de protecţie.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: “Nu vom prelungi restricţiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spaţii publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem şi de ce mergem. Până în 15 mai, până când se epuizează actuală stare de urgenţă, toate restricţiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai staţi acasă! Toate restricţiile rămân în vigoare! După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgenţă, vom renunţa la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricţiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spaţii publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem şi de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mişcare individuală”.

 

Aşadar, fără declaraţiile pe proprie răspundere. Însă rămân în vigoare alte restricţii privind adunările publice sau manifestările cu un număr mare de participanţi.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro