Carantina instituţionalizată este măsura decisă de statul român pentru orice persoană revine dintr-o ţară aflată în zona roşie. Ţările sunt încadrate în această zonă prin hotărâre a Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Cât durează carantina - 14 zile de la momentul revenirii în ţară!

 

Unde se desfăşoară - într-un centru special pus la dispoziţie prin grija autorităţilor locale din fiecare judeţ

 

Ce obligaţii are o persoană care ajunge într-un centru de carantină - nu poate părăsi centrul unde a fost alocată timp de 14 zile, fără acordul autorităţilor, trebuie să anunţe DSP dacă manifestă simptome specifice şi să se supună testului dacă este cazul.

 

Ce îţi pune la dispoziţie statul pe durata celor 14 zile - cazare şi masă de cel mult 230 de lei pe zi şi alte produse de cel mult 70 de lei pe zi, sume stabilite de Executiv

 

Ce riscă cei care încalcă regulile - reiau de la zero carantina dacă încearcă să plece înainte de expirarea celor 14 zile, dosar penal petnru zădărnicirea combaterii bolilor, iar de la izbucnirea epidemiei, pedeapsa a crescut exponenţial - până la 15 ani de închisoare dacă se dovedeşte că ai dat mai departe boala unei persoane vulnearbile, care şi-a pierdut viaţa.

 

Ce presupune izolarea?

 

Izolarea la domiciliu este măsura decisă de autorităţi şi obligatorie pentru oricine revine în ţară dintr-o ţară din zona galbenă, conform listei întocmite şi actualizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 

Durează 14 zile, poate fi făcută la adresa din domiciliu sau oriunde altundeva, cu o condiţie - să fie adresa declarată la intrarea în ţară şi respectată Ce obligaţii au cei care sunt în izolare la domiciliu - nu pot părăsi sub nicio formă şi pentru niciun motiv locuinţa, fără acordul DSP, nu pot primi vizite, iar dacă locuiesc cu alţi membri de familie, ei intră de asemenea în izolare, dacă nu există posibilitatea separării totale Ce riscă cei care încalcă regulile - merg direct în carantină instituţionalizată 14 zile, amendă până la 20 de mii de lei, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracţiune care, potrivit modificărilor făcute recent, se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro