Marcel Vela, declaraţii la sediul Ministerului de Interne referitor la prevederile noii Ordonanţe Militare.

Cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani a cuprins şi România. Luăm măsuri mai dure, măsuri pe care le-am anunţat deja gradual, în primele două ordonanţe militare. Vreau să vă asigur că de aici, de la pupitru, vă vorbim şi în calitate de bunici, părinţi. Ne aflăm ca şi dumneavoastră, în situaţia în care nu ne-am văzut cele mai dragi fiinţe de zile întregi. Comportamentul nostru, al tuturor, va face diferenţa pentru ce va urma.

Ieşirea cu bine din această criză va depinde de noi toţi. În toată ţara, aproximativ 27.000 de angajaţi MAI au format dispozitive pentru verificarea restricţiilor de mişcare. Numărul mare de sancţiuni aplicate ne arată două lucruri: poliţiştii şi jandarmii sunt eficienţi şi ştiu să îşi facă treaba şi este îmbucurător. Al doilea lucru este acela că sunt încă foarte mulţi români care încă nu conştientizează pericolul la care se expun şi îi expun şi pe ceilalţi.

Am emis Ordonanţa Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii : Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţelor cu excepţii: interes profesional, de la locuinţă la locurile de desfăşurare a activităţii (instituţii media, şantiere, unităţi de producţie etc.), deplasarea pentru achiziţionarea de bunuri.

Circulaţia persoanelor peste 65 de ani în afara locuinţei e permisă numai între orele 11 şi 13 strict pentru: cumpărături, asistenţă medicală, îngrijirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie. Circulaţia persoanelor peste 65 ani e permisă şi în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, oameni de afaceri etc).

Pentru verificarea motivului deplasării, angajaţii prezintă adeverinţa de serviciu semnată de angajator. Am cerut să fie acceptată adeverinţa fără ştampilă. Liber profesioniştii, PFA prezintă declaraţie pe proprie răspundere. Declaraţiile trebue să cuprindă, numele, data naşterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declaraţia poate fi prezentată şi prin intermediul telefonului, tabelei. Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00.

Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România. Autorităţile locale au obligaţia să identifice şi să adăpostească persoanele fără adăpost. Instituţiile publice şi firmele au obligaţia de a marca cu semne vizibile zona pentru clienţi. Administratorii pieţelor agroalimentare au obligaţia de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanţa socială. Se supendă toate zborurile spre / dinspre Franţa şi Germania pentru 14 zile. Nu se aplică zborurilor de urgenţă, de stat, tehnice, necomerciale. Se aplică de la ora 23, de mâine, 25 martie. Se interzice accesul piloţilor la bordul navelor venite din zonele roşii şi galbene dacă nu au măsuri de protecţie. MApN asigură preluarea în pază a unor obiective.