Legea privind descentralizarea va fi adoptată înainte de adoptarea bugetului pe 2014, pentru a se putea asigura finanţarea instituţiilor care vor fi preluate de administraţiile locale şi judeţene, a anunţat premierul Victor Ponta.

„Am avut şi ieri o discuţie pe această temă în cadrul conducerii USL, săptămâna viitoare vicepremierul Dragnea va face o informare şi luna aceasta, undeva în jur de 15 noiembrie, vom merge în Parlament cu angajarea răspunderii Guvernului, pentru ca descentralizarea să poată fi inclusă şi în bugetul pe 2014. Trebuie să facem aşa încât toate structurile care trec la autorităţile judeţene şi locale să treacă cu tot cu bugete, pentru că nu putem să le dăm fără finanţare. Practic legea descentralizării este adoptată înainte de legea bugetului“, a declarat premierul.

Proiectul prevede preluarea mai multor instituţii dar şi bunuri patrimoniale de către administraţiile locale, pentru a degreva de sarcini instituţiile centrale. Chiar şi cu asigurarea aşa-zisei finanţări, funcţionarea unor instituţii va fi problematică după preluarea lor de către primării şi consilii judeţene, şi aşa extrem de strâmtorate cu bugetele de anul acesta.