Specialiştii peisagişti spun că se prăbuşesc atât de mulţi arbori pentru că le-au fost tăiate rădăcinile în timpul unor lucrări la reţelele de sub pământ ori pentru că sunt îngrijiţi greşit.

 

În plus, responsabilii nu aleg specia potrivită. Străinii au renunţat, de pildă, la platan, în timp ce la noi încă se plantează.

 

Imediat ce vijelia s-a domolit, pe străzile din Bucureşti au intervenit zeci de echipaje de pompieri şi de poliţişti. Au eliberat drumurile şi maşinile de copacii dărâmaţi de vânt.

 

Potrivit meteorologilor, rafalele au atins cel mult 15 metri pe secundă în centru şi 10 metri pe secundă la periferie, iar unii peisagişti spun că un copac sănătos ar fi trebuit să reziste la aceste viteze.

 

Copaci uscaţi din cauza sărurilor folosite la deszăpezire

Diana Culescu are un doctorat în spaţiile verzi urbane. Ani la rând a studiat aproape toate zonele din Capitală unde sunt plantaţi copaci şi a identificat mai multe probleme.

 

”Trunchiul era în toată zona asta şi a dispărut între timp. E putrezit în mijloc şi doar partea asta îl mai ţinea. Dar ca ăsta sunt mulţi arbori. Ce i-a adus pieirea a fost partea că s-a schimbat bordura şi apoi tăietura aceasta pentru reţele. În general, tot aliniamentul de pe strada asta a dispărut din acest motiv”.

 

”În primul rând, trebuie să nu le mai tăiem rădăcinile pentru că prin ele susţin şi prin ele se hrănesc, să nu le mai sigilăm suprafaţa pe unde îşi iau apa şi aerul, foarte important şi aerul şi să nu mai intervenim atât de agresiv în coroană. Noi numim toaletare, dar nu sunt norme şi face fiecare ce crede că trebuie făcut”.

 

O altă problemă identificată este ca unele specii precum teiul, se usucă de la sărurile folosite iarna la deszăpezire.

 

”- Am putea să spunem că s-a uscat de la secetă?

- Nu. Se uscă tot, nu doar pe margine. E o arsură specifică. Dacă era secetă, era şi pentru acel tei de acolo”.

 

Bucureştiul, invadat de tigrii de platan

Mai mult, şi ce se plantează în locul copacilor uscaţi este de calitate proastă uneori.

 

”- În primul rând, are această mare problemă la bază. Deci până să se dezvolte şi să devină un volum foliar pentru oraş trebuie să îşi rezolve problema asta.

- Nu trebuia plantat?

- Nu trebuia cumpărat”.

 

După ce a văzut ce greşeli se fac, Diana Culescu a elaborat alături de Asociaţia Peisagiştilor din România un ghid pe care l-a trimis în anul 2017 la 600 de primării din ţară.

 

Însă responsabilii nu ţin cont de ce scrie în el. De exemplu, platanul nu e o specie recomandată, tocmai pentru că are mulţi dăunători.

 

Europenii au renunţat la el, dar în România încă se cultivă. Bucureştiul s-a confruntat anii trecuţi cu o invazie de insecte numite tigrii de platan, atrase de seva copacului. Mulţi oameni au ajuns la spital cu reacţii alergice pe piele după ce au fost înţepaţi.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro