Mai multe parohii din ţară îi îndeamnă pe credincioşi să renunţe la coroanele de plastic şi să aducă doar flori în cimitire. Episcopia Ortodoxă Caransebeş a trimis chiar o dispoziţie oficială în acest sens.
 
Ca să nu îşi piardă afacerile, 14 dintre firmele care le produc se oferă să le recicleze. S-au asociat şi vor să cumpere o maşină specială de reciclat în valoare de 60.000 de dolari, care ar urma să fie amplasată la Oradea. Deocamdată aşteaptă un răspuns din partea parohiilor.
 
„Noi nu le putem interzice fabricarea coroanelor, ci pur simplu le putem limita accesul lor în cimitirele confesionale, adică cele aparţin parohiilor”, spune Casian Ruşeţ, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeşului.
 
Producătorii de coroane funerare spun că vânzările scad din cauza îndemnurilor transmise de reprezentanţii bisericilor. Aşa că se oferă să recicleze pe cheltuiala lor coroanele vechi.
 
„Noi vom colecta şi vom recicla pentru dânşii, chiar dacă nu este obligaţia noastră şi totodată le aducem aminte că nu au niciun temei legal pentru interzicerea coroanelor în cimitire”, spune Rolland Haidu, administratorul unei firme din domeniu. 
 
50 de tone de coroane artificiale pe lună
În România se produc în fiecare lună 50 de tone de coroane artificiale şi dacă facem un calcul, sunt 600 de tone pe an. Însă până anul acesta, niciun gram din acest plastic nu a fost reciclat. Coroanele stăteau cu lunile în cimitire şi dăunau mediului. 
 
Plasticul din coroane se degradează din cauza soarelui sau a ploilor. Maşinile de salubritate strâng aceste deşeuri, dar le duc de obicei la groapa de gunoi comună. 
 
„Se poate să fie la nivel local, administrativ mă refer, din punct de vedere al cimitirului, o neconcordanţă între operatorul de salubritate şi admnistraţia cimitirului”, spune Vasile Trifu - preşedintele unei asociaţii de servicii funerare.
 
14 firme producătoare de coroane funerare au iniţiat un demers legal printr-o companie de avocatură şi aşteaptă răspunsul parohiilor din România în privinţa reciclării.
 
„Noi cu Oradea am semnat un protocol, dar ne dorim să semnăm cu toate cimitirele din ţară care ne vor cere ajutorul. Colectarea se va face cu maşinile proprii. Le vom duce la Sighetu Maramaţiei, vom separa plasticul de metal şi mai departe la topitorie”, explică Rolland Haidu, iniţiatorul demersului legal.
 
În anul 2019, firmele care produc şi cele care comercializează coroane funerare au avut o cifră de afaceri de peste 200.000 de milioane de euro.
 
 
 
Sursa: www.digi24.ro