Premierul Ludovic Orban a susţinut o declaraţie de presă, începând cu ora 10, în cadrul căreia a vorbit despre măsurile pe care Guvernul le-a adoptat ieri, într-o şedinţă ce s-a extins până noaptea târziu.

 

Cele mai importante măsuri:

 

-suplimentarea bugetul ministerului Sănătăţii pentru susţinerea centrelor de carantină.

 

-suplimentarea bugetului Ministerului de Interne.

 

-a fost majorat plafonul de garantare pentru IMM-uri cu cinci miliarde.

 

-creşterea bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.

 

-subvenţionarea salariilor angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic (75% din salariu brut, dar nu mai mult de 75% din salariu mediu brut).

 

Totodată, Guvernul a majorat prin OUG pedepsele pentru infracţiunile de zădărnicire în combaterea bolilor şi fals în declaraţii.

 

Principalele declaraţii:

 

A fost o şedinţă mai lungă decât cele obişnuite. Am încheiat-o la 3 dimineaţa, din acest motiv prezint acum deciziile, dezbaterile adoptate.

 

Daţi-mi voie să încep să prezint câteva decizii pentru a îmbunătăţi mijloacele de luptă contra coronavirus:

HG prin care suplimentăm bugetul ministerului Sănătăţii pentru susţinerea centrelor de carantină. Am reglementat norme metodologice pentru decontarea cheltuielilor acestor centre.

Am decis să suplimentăm bugetul MAI cu o sută de milioane (n-a zis moneda), pentru a asigura activitatea ministerului şi a asigura sumele necesare pentru protejarea diferitelor structuri din minister.

Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru a susţine activitatea la nivelul de DSP, de Minister al Sănătăţii.

 

La rectificare, asigurăm creşterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale. Trebuie să asigurăm rambursarea concediilor, când am preluat guvernarea, unele rambursări erau întârziate şi cu un an de zile.

 

O altă măsură importantă, asigurarea plăţii şomajului tehnic, a angajaţilor care intră în şomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM – bugetul de şomaj. Această decizie a fost luată pentru că este clar că multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie, iar multe companii nu au capacitatea de a plăti salarii, aceştia fiind în riscul de a fi trimişi acasă şi a le fi suspendate contractele. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul mediu brut.

 

Avem două categorii de angajatori:

Prima – cea afectată direct de măsurile luate de guvern – cafenele, restaurante, afectate de suspendarea activităţii. Aceşti angajatori nu-şi pot plăti angajaţii, ca atare angajaţii acestor companii vor beneficia de plata indemnizaţiei pentru şomajul tehnic de 75%, cum am menţionat.

 

A doua – companiile care nu sunt vizate direct de măsurile luate de autorităţi, dar afectate de diferite consecinţe ale epidemiei. Pentru a plăti salariaţii, companiile trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere, iar condiţia este ca veniturile, cifra de afaceri să le fi scăzut cu 25%

 

Am decis să plătim şomajul tehnic din cauza contextului. Dacă decideam să plătim plata salariilor prin măsură activă din fondul de şomaj, îi obligam pe angajaţi să intre în contact unii cu alţii, se puteau îmbolnăvi.

 

La începutul şedinţei de guvern de ieri, premierul a spus că Executivul va lua decizii cu scopul de a asigura capitalul de lucru, aceste măsuri nevizând în mod special companiile afectate, ci toate companiile. Totodată, Ludovic Orban a precizat că vor fi injectaţi bani în economie: „În mod clar va trebui să injectăm bani în economie. Va trebui să creştem investiţiile. Să creştem alocările financiare pentru a susţine un program amplu de investiţii. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunităţi de dezvoltare pentru a putea să creeze practic răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piaţa actuală”.

 

Totodată, acesta a subliniat la începutul şedinţei de ieri că toate măsurile la care Executivul s-a gândit „sunt, pe de o parte, măsuri de a susţine financiar de la buget efortul de plată a ceea ce se numeşte şomajul tehnic.”, iar motivul pe care s-a ales această formulă este acela că „foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcţionau foarte bine.”

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro