Începând cu acest an, cei care vor să crească eficienţa energetică a propriei locuinţe vor putea cere de la stat aproximativ 15.000 de euro, printr-un nou program de finanţare, pentru a-şi dota casa cu sisteme de încălzire, izolaţie ori sisteme de iluminat mai economice, scrie avocatnet.ro. Pentru a putea obţine fondurile nerambursabile, cei interesaţi vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii şi să depună mai multe acte, înscrierile în program începând chiar azi, după cum a anunţat, la început de august, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

 

După cum apare într-un comunicat al MMAP, programul „Casa Eficientă Energetic” începe pe 15 septembrie 2020, adică astăzi, scopul declarat al programului fiind "reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră".

 

Programul anunţat de autorităţi, ce se desfăşoară, pentru prima oară, în acest an, finanţează persoanele fizice ce vor să crească eficienţa energetică a locuinţei cu 60% din costul acestor lucrări, dar nu ai mult de 70.000 de lei, adică aproape 15.000 de euro.

 

După cum avocatnet.ro a detaliat în acest articol, finanţarea nerambursabilă este acordată celor care vor să izoleze termic locuinţa, să schimbe tâmplăria exterioară, să instaleze sau să modernizeze sistemele de încălzire şi de furnizare a apei calde, să modernizeze sistemul de iluminat locuinţa, prin folosirea de becuri cu LED şi a senzorilor de mişcare, şi să monteze obloane ori jaluzele exterioare. Finanţarea se acordă o singură dată, doar pentru cheltuieli efectuate în cadrul locuinţelor existente şi nu se acordă finanţare imobilelor aflate în construcţie. De asemenea, pentru a putea primi bani de la stat, beneficiarul trebuie să instaleze echipamente şi aparate electronice noi.

 

 

 

Sursa: www.economie.hotnews.ro