Instanţa supremă a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu.

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, printr-o decizie dată miercuri, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu controlul judiciar formulată în scris de Alina Bica, dispunând atât în cazul fostei şefe a DIICOT cât şi în cazul lui Şerban Pop măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile. Alina Bica şi Şerban Pop sunt în arest preventiv din 2 septembrie.

Decizia poate fi contestată de Alina Bica şi de Şerban Pop, dar şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), tot la instanţa supremă.

Dacă în urma contestaţiei se va menţine decizia, Alina Bica şi Şerban Pop vor fi obligaţi ca, în perioada arestului la domiciliu, să nu părăsească imobilul în care locuiesc, fără încuviinţarea instanţei, să se prezinte în faţa anchetatorilor şi judecătorilor ori de câte ori sunt chemaţi şi să nu comunice, direct sau indirect, între ei, cu inculpatul Horia Simu şi cu martorii din dosar.

Instanţa a stabilit ca măsurile preventive pentru Bica şi Pop să fie luate în discuţie în 6 noiembrie, când cei doi vor fi citaţi.

În 25 septembrie, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi pe fostul şef al ANAF Şerban Pop, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză, pentru dare de mită.