Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) s-a reunit duminică, 8 martie, pentru a analiza situaţia răspândirii coronavirusului pe teritoriul ţării. Autorităţile au anunţat suspendarea zborurilor dinspre şi către Italia, ţară care a înregistrat 133 de decese şi aproape 1.500 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, duminică. În total, în Italia, au murit până acum 366 de persoane, iar aproape 7.400 sunt contaminate.

 

Amintim că astăzi au fost confirmate două cazuri de infectare cu coronavirus. astfel că la nivel naţional, numărul de cazuri a ajuns la 15. De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) al guvernului a anunţat că cinci pacienţi au fost delaraţi „vindecaţi”. Totodată, la nivel naţional alte 11 persoane se află în carantină instituţionalizată, iar aproape 13 mii sunt în izolare la domiciliu.

 

După şedinţa CNSSU, au susţinut declaraţii de presă ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela şi secretarul de stat Raed Arafat.

 

Principalele declaraţii ale lui Marcel Vela:

 

„Se aprobă suspendarea zborurilor spre Italia şi din Italia către România, începând cu 9 martie 2020, ora 12, până pe 23 martie 2020, ora 12.

 

Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor care se îmbarcă din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, fără escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României.

 

Se permite accesul în România a cetăţenilor străini care vin în ţară din Iran, China, Coreea de Sud şi Italia numai dacă vor intra în carantină.”

 

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a anunţat astăzi că nu se vor mai putea organiza evenimente de orice fel care adună mai mult de o mie de participanţi, până pe 31 martie. Pentru evenimentele cu mai puţin de o mie de participanţi, autorităţile locale vor analiza situaţia şi vor decide dacă le avizează sau nu. „Măsura va fi prelungită în funcţie de evoluţia crizei. Este o măsură preventivă”, a precizat Arafat.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro