Babele din martie încep pe data de 1 şi se termină pe data de 9. În popor, se spune că: “dacă timpul nu e bun, baba e rea.”Perioada babelor încetează pe data de 9 martie, când se crede că vin moşii şi căldura primăverii.

 

Ce să nu faci pe 1 martie şi de ”babe” ca să ai noroc tot anul

Există, aşadar, credinţa conform căreia cum va fi ziua de Babe (frumoasă, întunecoasă, ploioasă, însorită), aşa va fi şi sufletul persoanei respective tot anul. În acelaşi timp, oamenii susţineau că anul agrar ce tocmai începea va fi similar cu baba aleasă.

Astfel, o zi senină, călduroasă, va aduce celui care a ales-o bunăstare şi un suflet curăţ. Dacă baba era mohorâta, rece ori ploioasă, anul va fi unul greu, iar inimă îngheţată. Bunicii noştri cunoşteau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor.

 

De unde vine obiceiul cu Babele din martie

De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Există credinţa că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţa Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie. Dacă ţinem seama că în străvechiul calendar roman anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară.

 

Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turmă sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

 

Mărţişorul – Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Cea mai importantă tradiţie de 1 martie este mărţişorul, simbol al venirii primăverii. Tradiţional, acesta este un şnur alb-roşu, pus fie la încheietura mâinii, fie în jurul gâtului ori în piept sau păr. Se spune că mărţişorul se pune la răsăritul soarelui şi că acesta are puteri deosebite. Superstiţiile spun că acesta este asemeni unui talisman care te apără de forţe rele.

 

Se mai spune şi că acesta te apără de îmbolnăviri în lunile de primăvară şi te fereşte de deochi. Dacă îţi prinzi mărţişorul la încheietură, ai grijă să fie legat cu nod. De asemenea, mărţişorul nu se aruncă după ce a fost purtat, ci se pune pe un copac înflorit.

 

Durata în care este purtat mărţişorul variază de la zonă la zonă

Există regiuni în care se poartă pe durata zilelor babelor (9 zile). În unele zone se poartă câte 12 zile, iar în altele, o lună întreagă.

 

În unele sate din Transilvania, mărţişorul se agăţa la porţi, ferestre sau la coarnele animalelor, pentru ca acestea să fie sănătoase şi productive. De asemenea, în Doborgea, Mărţişorul se purta până la venirea berzelor, după care era aruncat spre înaltul cerului.

 

Ce să faci şi ce să nu faci de 1 Martie

Ziua de 1 Martie mai este legată şi de alte tradiţii şi obiceiuri populare. Se spune că gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul Babei Dochia şi pentru a nu da norocul afară din casă. Ele au voie, în schimb, să facă de mâncare.

Tot astăzi, în prima zi de primăvară, este bine să consumi vin roşu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 martie nu este bine să te cerţi cu nimeni, pentru că altfel rişti să ai dispute până la venirea toamnei. De asemenea, nu uita că de azi încep Babele şi se spune că aşa cum vei avea baba, aşa vei avea anul!

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro