Surse judiciare informează pentru STIRIPESURSE că la penitenciarul de femei Târgşor, unde este în prezent încarcerată fostul ministru Elena Udrea pentru condamnarea definitivă din mega-dosarul Gala Bute, se derulează o situaţie medicală, în contextul în care mai multe deţinute ar acuza apariţia unor bube pe corp urmare consumării produselor alimentare de la cantina penitenciarului.

 

Sursele precizate afirmă că ar fi vorba de un număr mare de deţinute şi că toată situaţia ar fi generată de către consumul unor mâncăruri gătite în care ar fi fost puse legume alterate.

 

Unele dintre femei s-ar fi prezentat la infirmerie pentru tratament după ce bubele acestora de pe corp ar fi  erupt. Potrivit surselor citate acestea ar fi fost pansate de către medicii unităţii de penitenciar.

 

Aceleaşi surse susţin că în urmă cu patru ani la Târgşor ar mai fi fost o situaţie de genul acesta când unitatea ar fi primit „brânză alterată”.

 

Sursele STIRIPESURSE afirmă că Elena Udrea nu ar fi fost afectată de situaţia actuală, unul dintre motive fiind acela că fostul demnitar nu ar consuma nimic din ce se serveşte de la cantina unităţii.

 

Potrivit surselor citate Elena Udrea ar primi des pachete cu mâncare şi iese des la magazin astfel că îşi poate asigura fără probleme consumaţia.

 

Reacţia familiei

 

„S-a păstrat reglementarea din pandemia de Covid-19 in sensul ca nu se serveşte masa la cantina, ci in camere. Este o problema pentru ca sunt camere cu 16 persoane deci va Imaginaţi ca nu pot mânca toţi la aceeaşi masa deodată.

 

2. Doamna Udrea mănâncă de obicei mâncarea din penitenciar. Nu a avut o problema medicală cu aceasta si nici nu cunoaşte dacă au avut alte condamnate o problema ca cea descrisă de Dvs.

 

3. Problema este mai degrabă ca orice se cumpără de la magazin sau se aduce la vizita de acasă si necesita o conservare la temperaturi scăzute se strica in scurt timp deoarece nu exista frigidere.

 

De ex, laptele se cumpără de la magazin, dar a doua si este stricat si nu ţi se permite, conform regulamentului, sa te duci sa îţi cumperi altul zilnic”, a explicat pentru STIRIPESURSE unul dintre avocaţii familiei fostului demnitar.

 

Vizita

 

Surse din interiorul Penitenciarului Târgşor afirmau recent, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE, că în cursul săptămânii trecute, Elena Udrea ar fi petrecut timp la camera denumită generic `Mama ;i copilul`, cameră folosită expres de deţinutele care fi au născut recent fie la întâlnirile celor care au copii, cu aceştia.

 

Astfel, susţin sursele invocate, se pare că fetiţa fostului ministru ar fi fost adusă la penitenciarul de femei Târgşor pentru a-şi vedea mama, aceasta fiind prima întâlnire de acest fel.

 

Referitor la acest aspect ultimele referiri ale fostului ministru şi familiei acestuia în spaţiul mass-media şi cel public au fost acelea că fetiţei i s-a spus că mama sa este plecată din ţară, astfel încât asupra minorei să nu fie creată presiune psihologică.

 

Aceleaşi surse mai afirmă că Elena Udrea ar fi populară la penitenciar, schimbă mereu impresii cu deţinutele din curte în momentul în care este dusă la magazin.

 

Cu toate acestea atrag atenţia sursele precizate, Elena Udrea ar fi scoasă la magazin de câte două ori în decursul unei săptămâni calendaristice, în vreme ce pentru restul deţinutelor se menţine regula de o ieşire pe săptămână. Sursele STIRIPESURSE reliefează astfel tratamentul preferenţial aplicat de conducerea penitenciarului faţă de fostul ministru.

 

Este de amintit că în perioada în care Elena Udrea a fost încarcerată în Bulgaria, în timpul apariţiilor în instanţele vecine aceasta afirma cu tărie că mediul penitenciar românesc este unul nefast şi neconform cu normele UE, acestea fiind motivele sale de a solicita eliberarea din arestul provizoriu în vederea extrădării.

 

Reacţia familiei

 

Un reprezentant al apărării fostului ministru a fost contactat pentru a oferi confirmări şi detalii cu privire la informaţiile surselor publicaţiei.

 

“Confirm că doamna Udrea a putut să îşi vadă copilul după 3 luni şi jumătate în camera special amenajată la Penitenciarul de Femei Târgşor în acest scop.

 

A fost avut în considerare interesul superior al copilului şi numeroasele studii care arată cât de importantă este menţinerea legăturii copilului cu părintele care este în executarea unei pedepse privative de libertate.

 

Pana săptămâna trecută, având in vedere ca nu i se permitea decât ca vizita copilului sa aibă loc cu dispozitivul de separare, nu s-a putut organiza aceasta deoarece nu poţi sa ii explici unui copil de ce nu îşi poate îmbrăţişa mama”, a explicat pentru STIRIPSURSE avocata familiei.

 

Dispozitivele de separare sunt reprezentate de încăperi cu trei laturi din termopan sau alte materiale uşoare, cu geamuri, care au menirea de a asigura distanţa şi intermedierea de către geamuri a contactului, create in camera în care sunt amplasate.

 

După gratii pe parcursul judecăţii procedurilor excepţionale

 

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis ca Elena Udrea, fost ministru al Turismului, să rămână după gratii pe durata judecării recursului în casaţie cerut de avocaţii ei.

 

Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cere eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea a ajuns în 16 iunie, în România, la câteva zile după ce autorităţile bulgare au decis extrădarea sa.

 

Elena Udrea s-a aflat în custodia autorităţilor bulgare, după ce fostul ministru a fost prins în 7 aprilie, la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia. Udrea a plecat din România în ziua când a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”. Fostul ministru se află în prezent în Penitenciarul Târgşor.

 

Fostul ministru PDL Elena Udrea, a fost încarcerat în penitenciarul Târgşorul Nou, în luna iunie, după ce a fost predată la PTF Giurgiu de omologii Bulgari, după decizia definitivă a Curţii de Apel Sofia de extrădarea a persoanei condamnate definitiv în dosarul de mare corupţie Gala Bute.

 

Surse din interiorul locului de deţinere transmit, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE, că în prezent fostul demnitar ar sta singur în Celula numărul 9 a unităţii, dar că şederea sa aici este una temporară, pe durata carantinei şi acomodării.

 

Aceleaşi surse afirmă că atenţia faţă de persoana fostului ministru ar fi una sporită, în sensul că Elena Udrea ar fi scoasă cu prioritate la magazin, că ar avea pază permanentă la geamul celulei, „pentru a nu fi deranjată de celelalte deţinute” şi că paza în cazul acesteia ar fi făcută „numai de şefi”, mai precis de eşaloanele superioare ale gardienilor simpli.

 

Anterior, aceleaşi surse transmiteau că încă din perioada procedurilor de extrădare din Bulgaria direcţiunea penitenciarului ar fi făcut demersuri pentru pregătirea expresă a condiţiilor de încarcerare pentru Elena Udrea.

 

În ce condiţii stă Udrea în închisoare

 

Recent, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au explicat şi care sunt condiţiile în care fostul ministru va executa pedeapsa. Astfel, la Penitenciarul de femei Ploieşti - Târgşorul Nou, ea se va afla, timp de 21 de zile, în carantină într-o cameră ce îi va asigura un spaţiu minimum de 4 metri pătraţi.

 

"În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul şi personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileşte Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică prin care se precizează activităţile şi programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deţinerii”, au transmis sindicaliştii.

 

Ulterior, având în vedere domiciliul, ea va continua executarea pedepsei în acelaşi penitenciar, în regim ce ar putea fi închis sau semideschis.

 

"Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia (din penitenciar – n.r.) va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecţie, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deţinute compatibile pe criterii de educaţie, profesie sau funcţie avută anterior arestării. Totodată, statutul de persoană care necesită protecţie presupune participarea la toate activităţile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecţie, atât din punct de vedere al demnităţii umane, cât şi al siguranţei proprii”, au arătat aceştia.

 

Conform sursei citate, în penitenciarul din judeţul Prahova fenomenul supraaglomerării "nu este atât de accentuat” ca în unităţile penitenciare destinate bărbaţilor.

 

Penitenciarul Ploieşti-Târgşorul Nou are celule concepute pentru cazarea la comun.

 

"Din punct de vedere al spaţiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spaţiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru. Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deţinută să aibă acces permanent la apă potabilă şi zilnic la apă caldă, acces nerestricţionat şi permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice şi a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate. Spaţiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial, precum şi aerisirea optimă a acestora. În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci, iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei. Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit”, a mai transmis FSANP.

 

Oficialii sindicatului au explicat, de asemenea, că grupurile sanitare din închisoarea de la Târgşor sunt dotate cu chiuvetă, duş, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră. De asemenea, accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploieşti-Târgşorul Nou la o sursă autorizată proprie, iar calitatea apei este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare.

 

Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secţiilor de deţinere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deţinere.

 

"Elena Udrea va avea puse la dispoziţie articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură şi pernă), conform normativului existent şi valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem. Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curţi de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activităţi în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare. Hrana Elenei Udrea se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menţionarea normelor asigurate la mic dejun, prânz şi cină. Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afişate, zilnic, în cadrul fiecărei secţii de deţinere. Asigurarea menţinerii legăturii cu mediul de suport este realizată prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat în camera de deţinere, precum şi de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate”, au mai arătat sindicatele din penitenciare.

 

Potrivit acestora, fostul ministru are garantat dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri "fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare”, aceste drepturi fiind asigurate cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar.

 

"Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiţii mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate şi bolnavii din spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, se mai arată în comunicatul FSNP.

 

Context

Udrea a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupţie în iunie 2018, când se afla în Costa Rica. Recursul său în anulare a fost respins în 7 aprilie, iar în prezent se află în curs o altă cale de atac extraordinară împotriva sentinţei. La aceeaşi dată, autorităţile române au emis pe numele ei un mandat de arestare, reaminteşte un comunicat al CEDO. Udrea a fost arestată în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia, a mai reţinut instanţa de la Strasbourg.

 

Mandatul european a fost confirmat de justiţia bulgară, iar ca urmare Udrea a sesizat marţi CEDO, solicitând suspendarea de urgenţă a executării mandatului european de către autorităţile din Bulgaria. Ea a cerut totodată să nu fie extrădată în România.

 

Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătând în special că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Ea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. De asemenea, a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.

 

Argumentele ei nu i-au convins pe magistraţii europeni, care "au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii", a comunicat CEDO, fără a-şi motiva decizia.

 

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro