Primul român confirmat cu coronavirus a fost confimat, miercuri, la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Instituţia a făcut publice toate informaţiile legate de coronavirus şi transmite oamenilor să se informeze doar din surse oficiale.

 

Secretarul de stat Nelu Tătaru a confirmat pentru Mediafax că primul român infectat cu coronavirus este un pacient din judeţul Gorj, care a intrat în contact cu cetăţeanul italian în vârstă de 71 de ani.

 

La ora 16:00 a crescut numărul persoanelor monitorizate la domiciliu. În acest moment este vorba de 4818, conform unui anunţ al Ministerului de Interne.

 

În acest moment în România nu există niciun caz confirmat de coronavirus, au anunţat şeful DSU, Raed Arafat, şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.

 

Aceştia au precizat că în prezent sunt în carantină 69 de persoane, dintre care 6 în Bucureşti, iar peste 4.400 sunt izolate la domiciliu. 900 dintre acestea sunt în Bucureşti.

 

Tătaru a anunţat, de asemenea, că au venit rezultatele testelor pentru cele 13 persoane care au intrat în contact cu cetăţeanul italian diagnosticat cu coronavirus după ce a fost în România. Toate sunt negative.

 

Oficialii au precizat şi cum se desfăşoară perioada de carantină. Toate persoanele care vin din zone închise – Wuhan, vasul de croazieră Diamond Princess, cele 11 comune din Italia – sunt puse în carantină 14 zile. Acestea vor fi testate la intrarea în carantină, iar la încheierea perioadei de 14 zile vor face două teste la interval de 24 de ore. Ambele trebuie să fie negative.

 

„Comitetele judeţene de urgenţă, sub coordonarea prefectului, vor administra aceste centre de carantină. Fiecare comitet judeţean vor avea indivudial componenta de care se vor ocupa de carantină”, a spus Tătaru.

 

"Pentru a evita apariţia ştirilor false sau a dezinformărilor, pe această pagină vor fi publicate toate informaţiile oficiale legate de virusul Coronavirus.

 

VĂ RUGĂM SĂ VĂ INFORMAŢI DOAR DIN SURSE OFICIALE!

 

Astfel, până în acest moment nu există nici un cetăţean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19.

 

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu noul Coronavirus, autorităţile naţionale cu responsabilităţi în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situaţia la nivel naţional şi internaţional.

 

În acest moment, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balş 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetăţeanul italian depistat pozitiv de autorităţile italiene.

 

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandăm cetăţenilor să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo.

 

Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

De asemenea, în cursul zilei de ieri, 25 februarie, au fost înregistrate două dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.

 

Referitor la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate din Italia, precizăm că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetăţeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.

 

În legătură cu achiziţia de echipamente specifice, în această dimineaţă au fost depuse la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile", a transmis MAI.

 

 

 

 

Sursa: