Autorităţile au actualizat definiţiile de caz pentru coronavirus (COVID-190).

Astfel, este considerat CAZ SUSPECT pacientul:

cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel puţin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respiraţiei (creşterea frecvenţei respiratorii) care necesita sau nu spitalizare ŞI În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puţin unul din următoarele criterii epidemiologice:

                •  A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
               
                SAU

                •  A avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă (a se vedea documentul, separat de acesta, intitulat “Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă COVID-19”)

CONTACTUL APROPIAT este definit ca:

- Persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strângere de mâna neurmata de igiena mâinilor);

- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşa);

- Persoana care a avut contact fata în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi pe o durată de peste 15 minute;

- Persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex.sala de clasă, sala de şedinţe, sala de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă ingrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie;

- Persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 şi care a stat pe unul din cele 2 rânduri în orice direcţie faţă de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul său care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indica o expunere mai extinsă, for fi consideraţi contacti apropiaţi toţi pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toţi pasagerii din avion.

- Persoana care a stat într-un areal geografic cu transmitere comunitară extinsă.

Link-ul (legătura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

CAZUL PROBABIL:

> Un caz suspect la care rezultatul testării pentru SARS, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri

CAZUL CONFIRMAT:

> O persoană cu confirmare în laborator a infecţiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice

"Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe şi chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o prioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.

Infecţiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecţii severe şi chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecţii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee)", informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Sursa citată subliniază că nu există un tratament specific (antiviral) în cazul infectării cu acest coronavirus, de aceea se tratează simptomatic, în funcţie de starea pacientului. Tratamentul de susţinere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide şi tratament empiric) pentru persoanele infectate poate fi foarte eficace.

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

Categoriile la risc sunt considerate persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc în zonele afectate de SARS-CoV-2* şi persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.