FPremierul Orban a anunţat că Guvernul a majorat prin OUG pedepsele pentru infracţiunile de zădărnicire în combaterea bolilor şi fals în declaraţii. Totodată a fost introdusă o nouă infracţiune, omisiunea de a da date în cursul anchetei epidemiologice.

 

„Modificarea Codului Penal – infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus. Au fost cazuri de cetăţeni care au fost nevoiţi să stea în carantină. Cei care au minţit referitor la ţara din care provin, comit o infracţiune. Se va pedepsi cu închisoare.

 

Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile luate de autorităţi trebuie să ştie că vor avea dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţeni responsabili în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu, să nu respecte deciziile autorităţilor, să umble liber pe străzi” a adăugat prim-ministrul.

 

Totodată, şeful executivului a precizat că a fost introdusă în Codul Penal o nouă infracţiune: omisiunea de a da date.

 

„Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracţiunie – omisiunea de a da date. Dacă în cursul anchetei epidemiologice, cineva nu dă datele privitor la persoanele cu care a intrat în contact, este considerată omisiune în furnizarea informaţiilor corecte. Se poate constitui şi aici dosar penal”, a declarat Orban.

 

Modificarea Codului Penal – infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus. Au fost cazuri de cetăţeni care au fost nevoiţi să stea în carantină. Cei care au minţit referitor la ţara din care provin, comit o infracţiune. Se va pedepsi cu închisoare.

 

Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile luate de autorităţi trebuie să ştie că vor avea dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţeni responsabili în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu, să nu respecte deciziile autorităţilor, să umble liber pe străzi.

 

Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracţiunie – omisiunea de a da date. Dacă în cursul anchetei epidemiologice, cineva nu dă datele privitor la persoanele cu care a intrat în contact, este considerată omisiune în furnizarea informaţiilor corecte. Se poate constitui şi aici dosar penal

 

Cea mai mare parte a românilor respectă legea, deciziile autorităţilor. Din acest motiv înăsprim sancţiunile.

 

Am adoptat şi alte decizii legate de alte domenii de activitate. Mesajul pe care vreau să-l dau este foarte clar. Economia trebuie să funcţioneze. Toată zona medicală trebuie să funcţioneze, toată zona comercială la fel.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro