Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, joi, că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, în 11 mai este programată o grevă generală, iar în 26 aprilie în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.
Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, a anunţat, joi, la finalul şedinţei Consiliului Naţional al federaţiei, că s-a decis declanşarea grevei generale în sănătate în 11 mai. Până atunci, va fi organizată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 26 aprilie în Bucureşti va avea loc un miting.
"Aşteptăm la acest miting cel puţin 10.000 de angajaţi sănătate la acest miting, pentru că problemele sunt mari. (...) Este un haos în sănătate", a spus liderul Sanitas.
El a afirmat că în urma aplicării legii salarizării unitare unora dintre angajaţi le-au scăzut salariile cu sume cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.
"Din păcate ducem discuţia la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 şi vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câştiguri pentru toată lumea, astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi şi vreau să vorbim despre cine şi cât câştigă, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii îl plimbă la televizor că are un venit decent, creşterea salarială nu acoperă nici inflaţia de până în 2022. Să vorbim serios despre legea salarizării, şi nu doar cu exemple care vin în avantajul guvernanţilor.", a declarat, la rândul său, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas.
El a făcut apel la ministrul Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze.
"Unii dintre managerii aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege şi ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze, nu sindicatele sunt de vină. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noştri din toate spitalele sporuri echitabile", a adăugat liderul sindical.
În ultima perioadă, au avut loc zilnic proteste ale angajaţilor din spitale în Capitală şi în alte oraşe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.
Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, ca până la finalul acestei săptămâni să găsească soluţii pentru problemele salariale din domeniul sănătăţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat despre nemulţumirile privind scăderea unor salarii din sănătate, că "se vede că nu există o gândire unitară la nivel de guvern". "Aceste chestiuni trebuie rezolvate de către Guvern, nu pot fi aruncate în curtea nimănui. Legislatia este aşa cum este si apare instabilitate, neclaritate şi toate acestea duc la mişcări ssociale care nu îmbunătăesc absolut deloc climatul social", a spus Iohannis.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, după discuţii la Ministerul de Finanţe, că managerii de spitale trebuie să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajaţii să nu piardă la salariu. "Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitatea unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări", declara Sorina Pintea.
Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre "majorări semnificative". "Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare", a explicat Pintea.
Ea i-a ameninţat pe directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început. "Am început acest tip de evaluări. Vă daţi seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătăţii".
Ministrul Sănătăţii a anunţat în urmă cu o săptămână, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile.
Grevă de avertisment în sănătate în 7 mai, grevă generală în 11 mai şi miting, în 26 aprilie
20 aprilie 2018





Din aceeaşi categorie:
Cadoul lui Dragnea pentru aleşi, blocat de ministrul Justiţiei
(1 august 2013)
115 vizualizări
Datele examenului de Bacalaureat 2019 au fost schimbate
(1 septembrie 2018)
148 vizualizări
Numărul copiilor incomplet vaccinaţi până la 1 an şi jumătate a crescut cu 15% în 2014
(23 iulie 2015)
436 vizualizări
CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic: Turcia, SUA, Israel, printre ţările incluse pe lista roşie; Olanda şi Malta, pe lista galbenă
(13 august 2021)
26 vizualizări
Coadă la centrul de vaccinare de la Obor. Oamenii primesc şi un voucher pentru mici "cu de toate" pe care îl pot folosi până marţi
(11 iunie 2021)
20 vizualizări
Noi tabere pentru refugiaţi pe teritoriul României
(27 septembrie 2015)
301 vizualizări
23 de dosare pentru ajutorarea românilor afectaţi de cutremurul din Amatrice
(6 septembrie 2016)
42 vizualizări
Valea Prahovei ar putea intra în carantină! Anunţul ministrului Sănătăţii
(29 iunie 2020)
7478 vizualizări
Cazarea în căminele din Regie şi Leu se scumpeşte, anunţă Universitatea Politehnica Bucureşti. Decizia vine după ce universităţile au cerut şi primit bani de cazare şi de la Guvern, tocmai pentru a nu majora tarifele pentru studenţi
(1 octombrie 2020)
178 vizualizări
Încă zece persoane decedate din cauza coronavirusului, cinci dintre acestea în Suceava. Bilanţul victimelor ajunge la 1.107.
(18 mai 2020)
131 vizualizări
Percheziţii la Universitatea de Medicină din Bucureşti
(24 martie 2015)
74 vizualizări
CFR introduce de astăzi Trenurile Zăpezii către staţiunile montane
(11 decembrie 2017)
494 vizualizări
Ministerul Afacerilor Interne, obligat de instanţă să reglementeze ridicarea maşinilor
(20 aprilie 2016)
64 vizualizări
COD ROŞU de caniculă în România! Temperaturile vor fi între 39 şi 42 de grade
(3 august 2017)
617 vizualizări
Autorităţile au publicat lista afecţiunilor în funcţie de care persoanele se încadrează în etapa a doua de vaccinare, alături de adulţii cu vârste de peste 65 de ani.
(12 ianuarie 2021)
221 vizualizări
Câte bilete gratuite au fost eliberate pentru elevii şi studenţii cu drept de vot
(11 decembrie 2016)
51 vizualizări
CNAIR: Şoferii din România ar putea avea dificultăţi joi dimineaţă la plata rovinietei
(9 februarie 2017)
49 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Ce semnificaţie are Învierea Domnului
Publicat la data de 20 aprilie 2025
-
Ce nu ai voie să faci în Marţea Albă, în a treia zi de Paşte!
Publicat la data de 22 aprilie 2025
-
Superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio formă
Publicat la data de 23 aprilie 2025
-
Marţea albă, a treia zi de Paşte. Ce trebuie să faci cu ouăle sparte rămase
Publicat la data de 22 aprilie 2025