Elevii din învăţământul obligatoriu, dar şi profesional şi liceal, vor avea gratuitate pentru transportul local în comun de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier judeţean şi interjudeţean, feroviar şi naval. Totodată, toţi elevii vor intra gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă sau film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

 

Prevederile au fost adoptate luni de Senat, în calitate de for decizional al Parlamentului, prin amendarea Legii educaţiei, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie doar promulgate de şeful statului.

 

Conform unei legi promulgate anul trecut, ultimele două clase de liceu vor deveni parte a învăţământului obligatoriu începând cu acest an.

 

”Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun de suprafaţă naval şi subteran precum şi pentru transportul rutier judeţean şi interjudeţean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, stabileşte proiectul adoptat, conform unor amendamente depuse de senatorii PSD.

 

Consiliile judeţene şi consiliile locale vor organiza transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre şcoli.

 

A fost înlocuit astfel articolul din lege care prevedea că elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe toate formele de transport local în comun.

 

Totodată, ”elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, prin  unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 de călătorii dus-întors pe an dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

 

Acum, legislaţia prevede doar decontarea în limita unui abonament pe o distanţă nu mai mare de 50 km sau contravaloarea a doar 8 călătorii dus-întors pe semestru.

 

De asemenea, conform unei alte prevederi adoptate, ”elevii beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concere, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice”.

 

 

 

Sursa: www.profit.ro