Preşedintele Klaus Iohannis a avut începând cu ora 13:00 o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri. La finalul şedinţei, preşedintele a vorbit despre măsurile care vor intra in vigoare după ridicarea stării de urgenţă. Şeful statului a anunţat că în primul rând, după 15 mai, devine obligatorie purtarea măştii în spaţiile publice închise.

 

Iohannis a precizat că după 15 mai nu va mai fi nevoie de declaraţie pentru deplasările în interiorul localităţii: „La ce renunţăm? La obligaţia de a sta acasă şi la cea a unei Declaraţii când ne deplasăm în interiorul localităţii. ATENŢIE! În interiorul localităţii nu avem nevoie de declaraţie. Să nu exagerăm, haideţi să renunţăm la deplasările neesenţiale”.

 

Totodată, acesta a anunţat că pentru deplasările în afara localităţii va fi nevoie de o declaraţie scrisă. „Este interzisă deplasarea în afara localităţii, cu excepţii enumerate în decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Excepţii naturale, precum mersul la serviciu. Se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale, precum mersul cu bicicleta. Când ieşim din localitate avem nevoie de declaraţie. Mai puţin în zonele metropolitane, cum sunt comunele din exteriorul Bucureştiului. Dar dacă mergeţi din Bucureşti în provincie, aveţi nevoie de declaraţie scrisă” a adăugat acesta.

 

Iohannis a încheiat discursul cu un apel către parlamentari, care „ au în lucru o lege ce reglementează modul în care se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege. Solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

 

Principalele declaraţii:

 

„Din păcate, epidemia covid-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de o mie de victime ale acestei epidemii. În continuare, avem zilnic sute de cazuri noi. Totuşi, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgenţă şi vom intra în altă formă de organizare, anume starea de alertă.

 

Foarte mulţi români întreabă ce se schimbă, ce noutăţi avem. Aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri simple dar importante. Primul, din 15 mai devine obligatoriu portul măştii, o mască care acoperă nasul şi gura, în spaţii interioare, de exemplu la magazin sau când mergem cu transportul în comun, în staţia de metrou, în metrou.

 

Este obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 metri, asta însemnând distanţa a două braţe. Igiena mâinilor devine obligatorie şi este extrem de importantă.

 

Ce se redeschide? Se redeschide parţial comerţul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele. O chestiune pe care o recomandăm este ca din 15 mai să fie redeschise parcurile.

 

La ce renunţăm? La obligaţia de a sta acasă şi la cea a unei Declaraţii când ne deplasăm în interiorul localităţii. ATENŢIE! În interiorul localităţii nu avem nevoie de declaraţie. Să nu exagerăm, haideţi să renunţăm la deplasările neesenţiale.

 

Este interzisă deplasarea în afara localităţii, cu excepţii enumerate în decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Excepţii naturale, precum mersul la serviciu. Se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale, precum mersul cu bicicleta. Când ieşim din localitate avem nevoie de declaraţie.

 

Mai puţin în zonele metropolitane, cum sunt comunele din exteriorul Bucureştiului. Dar dacă mergeţi din Bucureşti în provincie, aveţi nevoie de declaraţie scrisă.

 

Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale. Pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii, în exterior. Credincioşii poartă obligatoriu mască şi păstrează distanţa de 1,5 metri între ei.

 

În etapa 2 şi 3, aceste condiţii vor fi evident rediscutate. Este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi, repet, doar în aer liber.

 

Mulţumesc celor din prima linie, medici, personal medical, astăzi în mod special felicitări asistenţilor medicali, fiind ziua lor internaţională. A rămas o categorie pe care aş menţiona-o: Sportivii. Profesioniştii pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă şi verificări medicale. Competiţiile sportive nu vor începe, nu vor fi reluate în prima etapă.

 

Pentru sportivii amatori, pot să-şi reia activitatea doar unde se face sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă în aer liber. Acolo, accesul în vestiar nu va fi permis.

 

În final, mă adresez parlamentarilor, care au în lucru o lege ce reglementează modul în care se gestionează starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege. Solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

 

Reamintim că Guvernul a adoptat ieri, în cadrul unei şedinţe, proiectul de lege care conţine măsurile ce vor intra în vigoare după data de 15 mai. Actul normativ a fost transmis Parlamentului, pentru a fi dezbătut în regim de urgenţă.

 

Întrebat dacă persoanele care nu vor purta mască după data de 15 mai vor fi amendate, premierul Ludovic Orban a răspuns, într-o intervenţie la Digi24, că „va exista în timp o sancţiune pentru cei care nu vor purta masca de protecţie, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii.”

 

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, propune prelungirea stării de urgenţă cu trei zile, într-o intervenţie telefonică la Digi24. Susţine că şi în situaţia în care „s-ar mişca repede Parlamentul (n.r.: cu adoptarea proiectului care conţine măsurile de relaxare ce se vor lua după 15 mai), legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial”. Susţine că  preşedintele să prelungească oricând starea de urgenţă şi că „Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanţele militare se pun deoparte”.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro