Trei ofiţeri de poliţie rutieră, unul din cadrul IGPR şi doi având funcţii de conducere în IPJ Vaslui, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie alături de alţi 18 inculpaţi, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iaşi.

Comisarul Iulian Munteanu, care a condus Biroul Rutier Vaslui, şi comisarul şef Mihai Axente de la Direcţia Rutieră din cadrul IGPR au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, iar comisarul şef Ioan Vârlan, fost şef al Serviciului Rutier Vaslui, sub control judiciar, potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri.

Iulian Munteanu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (trei infracţiuni), dare de mită în formă continuată (două acte materiale), trafic de influenţă (trei infracţiuni, din care una în formă continuată), cumpărare de influenţă, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), instigare la abuz în serviciu (11 infracţiuni), fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracţiuni), fals intelectual şi instigare la fals intelectual (două infracţiuni).

Mihai Axente este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Ioan Vârlan va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (două infracţiuni) şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Ceilalţi 18 inculpaţi, printre care se numără Mihai Carp, şef al IPJ Vaslui la data faptelor, şapte ofiţeri şi agenţi de poliţie, dar şi administratori de firme, un inginer şi un pădurar, au fost trimişi în judecată în stare de libertate pentru fapte de dare sau luare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals sau mărturie mincinoasă.

„În perioada 2013 — până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de şef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuţii privind coordonarea şi controlul activităţii de constatare şi sancţionare a abaterilor contravenţionale de către angajaţii acestei unităţi. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulţi agenţi de poliţie din subordinea sa să aplice sancţiuni pentru contravenţii prevăzute de Codul rutier mai blânde decât cele care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancţiuni”, se arată în comunicatul DNA.

Iulian Munteanu este acuzat că în unele situaţii a pretins de la conducătorii auto favorizaţi, printre care inculpaţii Ion Enachi şi Costel Diaconescu, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Foloasele au constat în lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preţ redus pentru acoperişul unui imobil aparţinând unui superior de-al său, 400 de bucăţi de scândură cu model şi o baterie auto.

În plus, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Vaslui i-a determinat pe mai mulţi subordonaţi, printre care se numără inculpaţii Irinel Ioan Cernat, Andrei Roman şi Constantin Guralivu, să falsifice procesele verbale de constatare pe baza cărora s-a stabilit natura sancţiunii, în unele situaţii chiar prin suprascriere.

„Alt conducător auto care a primit o sancţiune contravenţională mai blândă, adică un avertisment, a fost şi inculpatul Safir Ciprian, care a semnat procesul-verbal de sancţiune contravenţională falsificat, atestând în fals aplicarea de către agentul constatator a sancţiunii contravenţionale principale a avertismentului, în loc de sancţiunea contravenţională principală a amenzii”, mai susţin procurorii.

Munteanu mai este acuzat că l-ar fi determinat pe inculpatul Romică Huhurez, inginer şi şef de secţie în cadrul unei societăţi din Vaslui, să trimită un utilaj de deszăpezire la proprietatea sa, la proprietatea unui superior şi la spălătoria unei cunoştinţe.

„La data de 5.01.2015, acelaşi inculpat l-a determinat pe Cernat Irinel Ioan să nu aplice sancţiunea contravenţională complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare al unui autoturism, pentru ca inculpata Alexandru Vali-Glicheria să urgenteze soluţionarea, de către funcţionarul competent din cadrul unei societăţi comerciale, a dosarului de branşare la reţeaua de furnizare gaze naturale a parterului imobilului inculpatului Zamfir Marius Cristian (persoană din anturajul ofiţerului de poliţie). La data de 6.02.2015, acelaşi inculpat a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofiţerului”, se mai arată în comunicat.

Lui Iulian Munteanu i se impută şi faptul că, pe 11 iunie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la faţa locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicat inculpatul Marius Cristian Zamfir şi un agent de poliţie, denaturând realitatea şi împrejurările în care s-a produs evenimentul. Astfel, el l-a sancţionat contravenţional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliţie, deşi vinovat de producerea accidentului a fost cunoştinţa sa, Zamfir.

În august 2015, în schimbul intervenţiei la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecţia tehnică periodică a autovehiculului aparţinând unei rude a inculpatului Marian Loghin şi eliberarea cărţii tehnice a autoturismului, acelaşi Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcţie şi mai multe sticle de şampanie.

De asemenea, şeful Biroului Rutier Vaslui i-a promis inculpatului Petrache Sălceanu că va determina un lucrător de poliţie judiciară din alt oraş să soluţioneze cu celeritate un dosar penal în care era cercetat acesta, iar în schimb a pretins şi primit obiecte de îmbrăcăminte.

„La data de 1.10.2015, acelaşi inculpat, la instigarea inculpatului Sava Ionuţ, a falsificat prin alterare conţinutul unei autorizaţii de reparaţie emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava Ionuţ să beneficieze de o despăgubire mai mare”, mai susţin procurorii anticorupţie.

Mihai Axente este acuzat că, în calitate de comisar-şef de poliţie în cadrul IGPR, a primit de la Munteanu, pe 8 aprilie 2015, produse alimentare şi băuturi alcoolice şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal. Bunurile i-au fost oferite pentru neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi a nu aplica eventuale sancţiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie — 20 aprilie 2015.

„La data de 16.06.2015, inculpatul Axente Mihai l-a determinat pe inculpatul Drăghiciu Ionuţ din cadrul Postului de poliţie Dobroeşti, judeţul Ilfov, ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia verificării valabilităţii permisului de port armă emis pe numele inculpatului Axente Mihai, să nu se sesizeze din oficiu privind expirarea perioadei de valabilitate a permisului de port armă (la data de 3.06.2013) şi să nu întocmească un dosar penal în acest sens”, se mai arată în comunicat.

La rândul său, Ioan Vârlan este acuzat că, în calitate de şef al Serviciului Rutier Vaslui, l-a determinat la data de 11 februarie 2015 pe un agent de poliţie din subordine să modifice procesele-verbale de contravenţie întocmite pentru două persoane, în sensul schimbării sancţiunii aplicate din amendă contravenţională în avertisment. Fapta a fost comisă la instigarea inculpatului Mihai Carp, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

„La data de 7.09.2015, l-a determinat pe acelaşi agent de poliţie să nu îndeplinească un act din sfera atribuţiilor de serviciu, respectiv constatarea şi sancţionarea corespunzătoare a unei abateri contravenţionale comise de o persoană. Pentru această faptă, în perioada 24 septembrie — octombrie 2015, inculpatul Vârlan Ioan a pretins şi primit în două rânduri, de la conducătorul auto, mai multe bunuri în valoare de 126 lei”, se menţionează în comunicatul DNA.

Acelaşi Vârlan este acuzat că, pe 8 octombrie 2015, a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism din dotarea Serviciului Rutier Vaslui. În legătură cu această faptă, inculpatul Dan Mihăiţă Năstase a atestat, cu ocazia întocmirii foii de parcurs a autoturismului, un fapt necorespunzător adevărului, şi anume deplasarea exclusiv pe traseul Vaslui — Huşi — Vaslui, fără a menţiona efectuarea deplasării de pe raza municipiului Vaslui.

O altă acuzaţie îl vizează pe subcomisarul Augustin Nicolae Brat de la Serviciul Rutier Vaslui. Acestuia i se impută că a intervenit pe lângă inculpatul Mihai Gabriel Beraru, care a constatat săvârşirea de către un conducător auto a unei abateri contravenţionale, determinându-l să nu aplice sancţiunea care se impunea, pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.