Medicii, avocaţii, arhitecţii şi alte categorii care câştigă bani pe cont propriu vor plăti taxe şi impozite ca orice angajat, dacă se aplică modificarea propusă de Ministerul Finanţelor. Schimbarea ar urma să se aplice din vară pentru un milion de români.

În cazul unui consultant fiscal, de exemplu, contribuţiile la asigurările de sănătate, şomaj, pensie şi impozitul pe venit îi vor lua 60 la sută din câştig, de trei ori mai mult decât acum.În aceste condiţii ar fi mai profitabil pentru cei care lucrează pe cont propriu să se angajeze. Dar mulţi tocmai regimul de multinaţională vor să îl evite.

Avocaţii sunt printre cei mai afectaţi de modificarea Codulului Fiscal, cerută de Ministerul Finanţelor. Multe firme preferă să nu angajeze apărători, ci să lucreze cu ei pe bază de colaborare, tocmai ca să aibă costuri mai mici.

A fost o discuţie cu cei care sunt ... reprezintă piaţa pe zona de profesii liberale, textul e deja convenit cu dânşii, deci lucrurile aici sunt foarte clare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor.

Acum, de la o persoană care lucrează ca Persoană Fizică Autorizată şi câştigă 4.000 de lei, de exemplu, statul încasează contribuţii 1.000 de lei. Dacă omul s-ar angaja, statul ar primi de trei ori mai mulţi bani.

SURSA si FOTO: Digi24.ro