Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de guvern, noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie. De la această dată, concertele şi orice tip de spectacole vor putea fi organizate, cu până la 1.000 de participanţi, dacă aceştia sunt vaccinaţi anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală. Totodată, competiţiile sportive se pot desfăşura cu spectatori, piscinile interioare se redeschid, la fel şi spaţiile de joacă.

 

Premierul Florin Cîţu a anunţat măsurile de relaxare care vin în urma măsurilor bune în lupta cu pandemia.

 

Cele mai importante măsuri anunţate de premier

 

  • În primul rând, am crescut numărul participanţilor la activităţile cultural-artistice de divertisment, desfăşurate în spaţii deschise, de la 500 la 1.000 de persoane.
  • Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Am creat cadrul legal pentru desfăşurarea activităţilor cultural-artistice de divertisment în spaţii deschise, cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, doar care sunt vaccinate.
  • S-a mărit la 8 numărul persoanelor care pot circula în grupuri. S-a aprobat desfăşurarea evenimentelor private, nunţi, botezuri, etc., cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise.Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.
  • Activităţile sportive se pot desfăşura atât la interior, cât şi la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spaţiului, deci şi la interior şi la exterior.
  • Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test negativ şi se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Asta înseamnă că la evenimentele sportive vom avea centre de vaccinare.
  • A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului.
  • A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la cursuri de instruire şi workshop-uri în spaţii închise de la 50 la 70 şi creată posibilitatea desfăşurării la capacitate maximă a spaţiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.
  • Se permite desfăşurarea conferinţelor cu cel mult 100 de persoane şi a fost creată posibilitatea desfăşurării acestora la capacitate maximă a spaţiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.
  • S-au redeschis locurile de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
  • A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi. S-au redeschis piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.
  • A fost crescut gradul de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.
  • A fost crescut gradul de ocupare al spaţiilor de cazare de la 70% la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.
  • S-au redeschis barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri în intervalul orar 5:00 – 24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar pentru persoanele vaccinate.
  • A fost crescut gradul de ocupare a spaţiilor destinate jocurilor de noroc de la 50% la 70% din capacitatea acestuia.
  • A fost introdusă excepţia de la purtarea măştii de protecţie pentru persoanele vaccinate care lucrează în spaţii închise unde nu se află mai mult de cinci lucrători. Aceasta este o măsură nouă.

 

 

 

Sursa: www.libertatea.ro