Turcia a fost zguduită vineri seară de un cutremur puternic, de 6,8 grade pe scara Richter. Conform ultimelor estimări, seismul care s-a produs în zona Elazig din estul Turciei a ucis 21 de persoane şi a distrus numeroase locuinţe.

Preşedintele onorific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a explicat, la Antena 3, efectele pe care le-ar putea avea acest cutremur pentru zona seismică din România. ”Niciodată cutremurele care au avut loc pe această falie nu au influenţă asupra României. Nu pot activa nici un cutremur pentru România”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la Antena 3.

Acesta a adăugat: ”Lumea să stea liniştită. Nu se pune problema ca acest cutremur să aibă o influenţă asupra cutremurelor sau zonei seismice din Vrancea”.

Pe 24 ianuarie 2020, în jurul orei locale 20.55, a avut loc în estul Turciei un cutremur puternic, de 6,8 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimţit în mai multe regiuni din estul Turciei şi a provocat pierderi de vieţi omeneşti şi importante pagube materiale. Ultimul cutremur major s-a înregistat în Turcia în anul 1999. Seismul, de 7,4 grade pe scara Richer, a ucis atunci peste 17.000 de persoane.

Sursa : Libertatea.ro