Programul Rabla a fost unul eficient pentru înnoirea parcului auto românesc. Pentru 2020, a fost setată deja o perioadă de începere. Ţinta e electrificarea parcului auto, iar aici, dacă îţi cumperi maşină electrică, vei avea mai mult de câştigat.

 

Costel Alexe, ministrul Mediului, a spus că programul Rabla va începe în martie. Pentru 2020, Ministerul ia în calcul să acorde cel puţin 60.000 de tichete. Ţinta e însă de a-i face pe oameni să cumpere maşini electrice, iar pentru asta Guvernul ia în calcul creşterea voucherelor cu 20%.

 

Programul Rabla Clasic ar avea cel puţin 60.000 de vouchere la dispoziţie, iar ce se discută acum e bugetul. Ceea ce înseamnă că ar putea fi mai multe ecotichete oferite. Valoarea unui voucher clasic este de 6.500 de lei. Poate fi însă cumulat, în funcţie de motorizare, cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 lei pentru maşinile hibrid.

 

Prin programul Rabla au fost scoase din uz cel puţin 600.000 de autovehicule. Circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate.

 

Rabla poate fi începutul unui program mai ambiţios

Alexe a spus că, pentru Rabla Plus, în 2020, Guvernul îşi propune să aibă acelaşi buget, dar cu mai multe vouchere. Valoarea per tichet ar fi de 10.000 euro.

 

„AR TREBUI SĂ DĂM UN SEMNAL, PENTRU CĂ DISCUTĂM LA NIVEL DE COMISIE EUROPEANĂ DE GREEN DEAL, CUM AVEM ŢINTE PENTRU 2030 PE MEDIU SAU DE 2050 CÂND AR TREBUI SĂ AVEM NEUTRALITATE CLIMATICĂ. NOI NE PROPUNEM CA, DE LA AN LA AN, SĂ CREŞTEM BUGETUL ŞI PENTRU VOUCHERELE PRIVIND MAŞINILE ELECTRICE ŞI MAI ALES SĂ DEZVOLTĂM NUMĂRUL DE STAŢII DE ÎNCĂRCARE. ACESTA ESTE VIITORUL. ROMÂNIA TREBUIE SĂ FACĂ EFORTURI PENTRU A AJUNGE STATELE EUROPENE.”

COSTEL ALEXE, MINISTRUL MEDIULUI

 

Legat de staţiile de încărcare pentru maşini electrice, Alexe a spus că e nevoie de o investiţie în acest program. Dat fiind că prin Rabla îţi poţi lua maşină electrică, ar trebui să ai mai multe opţiuni unde o poţi încărca. Ford are deja în plan extinderea gamei, iar acum urmează Dacia.

 

Nu în ultimul rând, Alexe a vorbit şi de transportul public. „Ne dorim foarte mult să achiziţionăm prin Administraţia Fondului pentru Mediu 130 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice-hibrid. Nu facem altceva decât să încurajăm mijloacele de transport în comun electrice, nepoluante, astfel încât traficul în Bucureşti şi în marile oraşe să fie cel apreciat”, a menţionat acesta, citat de Digi24.

 

 

 

 

 

Sursa: www.romania-life.ro