Vin veşti importante pentru românii care îndrăgesc călătoriile. Un nou aeroport modern a fost anunţat în România, după ce actele pentru finanţare au fost semnate chiar astăzi, 18 ianuarie 2022. Anunţul a fost făcut de către Ministrul Transporturilor, care a semnat deja finanţarea pentru această locaţie ce urmează să desfăşoare aterizări şi decolări în diferite colţuri ale lumii.

 

Aeroport modern şi nou, în România. Proiectul va fi finanţat de Ministerul Transporturilor

Chiar dacă pare deocamdată doar un vis, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat modernizarea Aeroportului Transilvania din Târgu Mureş. Oficialul român a aprobat două contracte de finanţare pentru modernizarea unui aeroport modern şi nou în România. Această investiţie are o valoare totală de 149 de milioane de lei, fiind una importantă, având în vedere că în ţara noastră există doar 16 astfel de construcţii.

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ministrul Transporturilor a dezvăluit că urmează să fie demarat un proiect de modernizare pentru aeroportul din Târgu Mureş. Investiţia, care ajunge la 149 de milioane de lei, ar urma să fie suportată integral de către minister. Prin proiectul dedicat aeroportului se doreşte creşterea capacităţii şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru pasageri.

 

„Am semnat astăzi două contracte de finanţare pentru modernizarea Aeroportului «Transilvania» Târgu Mureş, în valoare totală de 149 de milioane de lei. Prin finanţarea asigurată de Ministerul Transporturilor, Aeroportul din Târgu Mureş îşi va putea creşte capacitatea şi va îmbunătăţi condiţiile oferite pasagerilor.”, a precizat ministrul Grindeanu.

 

Un nou aeroport modern în România

Cum vor fi alocaţi banii în privinţa dezvoltării aeroportului

Potrivit informaţiilor furnizate de către ministrul Grindeanu, noul aeroport din Târgu Mureş va beneficia de fonduri importante pentru:

 

  • Extinderea platformei de parcare aeronave până la suprafaţa de 8000 mp.
  • Extinderea terminalului de pasageri până la suprafaţa de 9.397 mp.
  • Majorarea capacităţii de procesarea unui număr mare de pasageri pe fluxurile de plecări/sosiri interne şi internaţionale.
  • Achiziţionarea unui Echipament de Securitate Aeroportuară (SESA) modern şi performant
  • Construirea unei Remize PSI şi dotarea corespunzătoare a acesteia.
  • Maximizarea gradului de confort al pasagerilor în contextul siguranţei şi securităţii aeroportuare.
  • Acest obiectiv de modernizare a aeroportului Transilvania face parte din Master Planul General de Transport. Termenul de finalizare al lucrărilor ar trebui să fie luna decembrie 2023, a mai precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Istoria aeroportului din Târgu Mureş, legată de numele celebrului Aurel Vlaicu

Locaţia aleasă pentru modernizare nu este deloc una întâmplătoare, aeroportul din Târgu Mureş fiind înfiinţat în anul 1936 şi bucurându-se de o istorie impresionantă, care îl leagă de numele lui Aurel Vlaicu. Fostul aviator ateriza pe data de 4 septembrie 1912 în acest loc, cu avionul construit de el. Ulterior, trupele germane au aruncat în aer aerogara şi hangarul, în septembrie 1944. Zborurile s-au reluat însă pe data de 9 iulie 1945.

 

Un nou aeroport a fost construit în 1961, pentru ca în 1969 el să fie modernizat şi să beneficieze de o pistă de beton de 2.000 de metri lungime. Aeroportul din Târgu Mureş a trecut prin mai multe modernizări, astfel că în perioada 1999-2005, terminalul de pasageri era extins pentru traficul extern. De asemenea, în luna mai 2006, el a fost redenumit Aeroportul „Transilvania ”Târgu Mureş, până atunci fiind cunoscut ca Aeroportul Târgu Mureş – Vidrasău.

 

În 2017, aeroportul s-a închis temporar pentru un an şi jumătate, timp în care s-a refăcut complet pista de aterizare-decolare. După reabilitări importante, a fost mărită capacitatea portantă a pistei de la 45 de unităţi la 70 de unităţi, fiind deci permisă aterizarea aeronavelor A320 de mari dimensiuni. Inclusiv în 2021 a fost modernizat sistemul de canalizare pluvială pentru pista de aterizare prin amenajarea unei noi staţii de tratare a apei pluviale.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro