Avocatul Poporului a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019, referitoare la Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi comunicaţiile electronice.

 

Este vorba despre OUG care modifică legislaţia pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe şi care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, cartelele de telefon prepay se vor putea achiziţiona doar pe baza actului de identitate.

 

Avocatul Poporului afirmă că ordonanţa afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti.

 

”Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată. Cât priveşte argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menţionează că aceasta era posibilă şi prin reglementarea anterioară.

 

În plus, din examinarea dispoziţiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării.

 

În ceea ce priveşte completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conţine elementele necesare pentru care situaţia care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeaşi reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituţionalitate, aceleaşi norme introduse fiind constatate ca neconstituţionale.” - se arată în comunicat.

 

Avocatul Poporului este de părere că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală şi art. 11 şi art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

 

De asemenea, instituţia aminteşte faptul că judecătorii CCR s-au pronunţat deja în 2014 pe o lege în acest sens, pe care au declarat-o neconstituţională.

 

”Avocatul Poporului reaminteşte faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curţii Constituţionale, a fost admisă obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituţional şi cele din art. II al ordonanţei de urgenţă criticate, Avocatul Poporului observă că unele conţin aceleaşi soluţii legale.”

 

Modificarea legislativă a venit după ce s-a constatat că principalul suspect din dosarul Caracal folosea astfel de cartele SIM. Victima sa, Alexandra, a sunat la 112 de pe unul din telefoanele lui cu un asemenea număr, care nu a putut fi identificat.

 

Prin urmare, noua reglemetare prevede că furnizorii de servicii de telefonie mobilă care comercializează astfel de produse au obligaţia să colecteze şi datele de identitate ale celor care le cumpără şi le folosesc.

 

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, dacă veţi dori să vă cumpăraţi o cartelă PrePay, o veţi putea face doar cu cartea de identitate, iar operatorul de telefonie va stoca numele şi prenumele dumneavoastră, codul numeric personal şi adresa de domiciliu.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro