Amenzile pentru organizarea de petreceri şi tulburarea liniştii în apropierea locuinţelor vor creşte de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniştii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancţionată inclusiv cu muncă în folosul comunităţii, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al Parlamentului. Proiectul aduce modificări şi organizării şi funcţionării Poliţiei Române, refuzul unui cetăţean de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei urmând să atragă o amendă mai mare.

 

În ce priveşte tuluburarea ordinii publice, autorii arată că reacţia primită de cele mai multe ori de poliţişti, din partea populaţiei martore a unor evenimente antisociale, este că activitatea poliţistului este ineficientă, fără rezultat, raportat  la valoarea amenzii aplicate. Astfel de reacţii se referă la - redarea de muzică la intesitate mare în imobile cu destinaţia de locuinţe şi organizarea de petreceri în apropierea acestora. De regulă, la apariţia poliţiştilor chemaţi prin apel la 112, astfel de aclivilăţi încetează, dar sunt reluate ulterior, ori este refuzat accesul în spaţiul locuit, pentru identificarea şi sancţionarea făptuitorilor.

 

În prezent, legislaţia prevede amendă de la 200 lei la 1.000 lei tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum şi amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00, respectiv pentru organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate mare în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe.

 

Proiectul votat de Parlament stabileşte, în primul rând, că organizarea de petreceri sau muzică difuzată la intensitate mare să fie amendată cu sume mai mari, respectiv de la 2.000 la 3.000 lei. În al doilea rând, deşi amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii consideră că ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”.

 

Pentru astfel de situaţii, sancţiunea contravenţională va fi mai drastică, iar amenda va creşte dacă se constată repetarea faptei într-un interval de 24 de ore.

 

Totodată, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acţiunilor ilegale, poliţistul va putea înainta instanţei procesul verbal de constatare a contravenţiei, pentru care legea va prevedea sancţiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunităţii.

 

Conform proiectului, repeterea actelor de tulburare a liniştii locatarilor din imobilele cu destinaţia de locuinţe într-un interval de 24 de ore va fi sancţionată astfel:

 - cu amendă de 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 ore de activităţi în folosul comunităţii pentru tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

 - cu amendă de 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii pentru tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

- cu amendă de 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii pentru organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

 

Proiectul de lege elimină însă sancţionarea contravenţională a persoanei care nu prezintă un act de identitate la solicitarea poliţistului.

 

Totodată, din rândul contravenţiilor este eliminată lezarea ”demnităţii şi onoarei” instituţiilor prin diverse acte şi gesturi săvârşite în public, aşa cum prevede acum legea.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro