Un informatician şi soţia lui, de la o facultate cu profil medical din Arad, au fost trimişi în judecată de PÎCCJ pentru că, în perioada 2015- 2017, au dat studenţilor, contra cost, soluţiile la examenele de tip grilă pe sms sau whatsapp sau le-au modificat răspunsurile ca să poată promova examenul.

 

Informaticianul a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru luare de mită în formă continuată (24 acte materiale), fals informatic în formă continuată (50 de acte materiale), pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (94 de acte materiale), pentru acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (121 de acte materiale) şi de trafic de influenţă în formă continuată (15 acte materiale) iar soţia lui pentru trafic de influenţă în formă continuată (66 acte materiale), complicitate la fals informatic (3 acte materiale), complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (55 acte materiale) şi de complicitate la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (PÎCCJ), într-un comunicat citat de MEDIAFAX.

 

Potrivit rechizitoriului, întocmit de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, informaticianul, de la o universitate din Arad, la o facultate cu profil medical, în perioada 2015- 2017, a transmis direct - sau prin intermediul soţiei sale, asistent universitar la aceeaşi facultate - pe SMS sau whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului. El a făcut toate acestea pentru 5.350 de euro, în baza unor înţelegeri cu unii studenţi.

 

De asemenea, el a modificat, la cererea unora dintre studenţi, prin accesarea datelor lor informative, răspunsurile greşite ale acestora la întrebările din grilele de examen sau chiar punctajul final obţinut de aceştia, ca să-i ajute să promoveze examenele de an.

 

În ciuda accesului său limitat la sistem, ca informatician, în anul universitar 2015-2016 a accesat conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor, folosind userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea studenţilor, sau pentru modificarea unor date informatice.

 

Ulterior, în anul universitar 2016- 2017, deşi nu mai era angajat al departamentului IT, a accesat conturile unor studenţi, în baza parolei şi userului oferite de aceştia, ca să le poată vizualiza răspunsurile oferite de aceştia în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

 

Totodată, în perioada 2016- 2017, lăsând să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra cadrelor didactice universitare sau asupra informaticienilor a mai primit 4.300 de euro, de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

 

Soţia informaticianului, asistent universitar la aceeaşi facutlate, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare dar şi asupra informaticienilor, a primit 6.750 de euro ca să le asigure studenţilor care au plătit-o promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor notei sau a răspunsurile date greşit de studenţi.

 

Consecinţa acţiunilor celor doi este că 116 studenţi au fost ajutaţi să promoveze examenele semestriale sau de an, care acum sunt şi ei urmăriţi penal pentru cumpărare de influenţă, complicitate la fals informatic, complicitate la folosirea informaţiilor ce nu sunt destinate publicităţii.

 

Pe parcursul urmăririi penale, atât informaticianul şi soţia cât şi cei 116 studenţi au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

 

Procurorii au încheiat 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

 

Cauza a fost disjunsă şi s-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită , trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

 

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise la Tribunalul Arad.

 

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro