Bugetul pe 2019 a fost adoptat astăzi, după ce şeful statului l-a contestat la CCR, apoi a cerut reexaminarea sa în Parlament.

 

Astfel, s-au înregistrat 245 de voturi ”pentru” şi 115 voturi ”contra”.

 

Prin urmare, preşedintele Klaus Iohannis este obligat să promulge legea bugetului de stat pe 2019, deoarece şeful statului poate refuza promulgarea o singură dată, ceea ce s-a întâmplat deja.

 

Dezbaterile de miercuri asupra legii bugetului de stat pe 2019 au avut loc în condiţiile în care Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins cererea de reexaminare formulată de şeful statului, proiectul de buget fiind aprobat în forma iniţială.

 

Preşedintele României a declarat, luni, că PSD este unicul vinovat că nu există un buget pe anul 2019. Iohannis a menţionat că bugetul nu este unul realist, axat pe priorităţile României, catalogându-l din nou drept “bugetul ruşinii naţionale”.

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis pe Legea bugetului de stat pe 2019 a fost “orizontal făcută”, “fără elemente concrete”, iar opoziţia a depus amendamente “neserios făcute”.

 

“Se ştia foarte bine forma bugetului, se ştia cererea de reexaminare, care a fost foarte (...) orizontal făcută, fără elemente concrete şi aţi văzut ce tip de amendamente s-au făcut, inclusiv de creşteri de salarii, ceea ce duce la o creştere a unui plafon aprobat prin OUG pentru plafoanele pe anul 2019, adică sunt amendamente neserios făcute. Din păcate, Opoziţia dorea doar să se audă vorbind, să dea anumite declaraţii, chipurile care să ajungă la urechile românilor vizavi de ce vor ei să facă şi ce nu vrea să facă Guvernul, ceea ce este o bătaie de joc faţă de cei care aşteaptă astăzi banii pentru proiecte. (...) Toate amendamentele pe care colegii doreau să le citească sau au fost prezentate se cunoşteau, s-au trimis la Comisiile de buget-finanţe”, a precizat Teodorovici, la Parlament, după şedinţa Comisiilor reunite de buget.

 

Ministrul de Finanţe a susţinut, de asemenea, că cererea de reexaminare nu face trimitere concret la anumite elemente.

 

″În cererea de examinare sunt aprecieri generale, nu face trimitere concret la anumite elemente şi azi amendamentele propuse în comisii, şi de la PNL şi de la USR, sunt amendamente fără rost, fără să spună de unde e sursa. Dacă spun de unde e sursa se depăşesc anumite limite. Totul e făcut în bătaie de joc din punctul meu de vedere. Nu pot să intru în logica domnului preşedinte atâta timp cât nu a cerut o discuţie cu Ministerul de Finanţe pentru a explica acolo unde dânsul are întrebări care este logica”, a declarat Teodorovici, potrivit Agerpres.

 

El a reiterat că sunt bani pentru plata pensiilor. Potrivit ministrului de Finanţe, alocaţiile de stat pentru copii vor fi mărite începând cu 1 aprilie.

 

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, a declarat după dezbaterea Legii bugetului în comisii că ministrul Finanţelor Publice a refuzat să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că datele prezentate în buget sunt reale.

 

”Este clar că România se îndreaptă cu paşi repezi spre dezastru”, iar ”programul de guvernare al PSD duce România în criză economică, inflaţie şi dobânzi mari”, susţine senatorul liberal.

 

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins cererea de reexaminare a preşedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019. S-au înregistrat 23 de voturi ″pentru″⁣ şi 13 ″⁣împotrivă″⁣.

 

Astfel, proiectul de buget a fost aprobat în forma iniţială, nefiind admisă nicio modificare faţă de varianta trimisă iniţial la promulgare. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la începutul şedinţei, că ministerul respinge de la început toate amendamentele depuse la proiectul de buget.

 

“Se ştiu amendamentele, să nu mai stăm. Ministerul de Finanţe de la început respinge orice propunere de amendare. Amendamentele se cunosc de toţi colegii. Vot imediat pentru că toată lumea aşteaptă acest buget”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

 

Parlamentarii PNL şi USR au solicitat să susţină toate amendamentele, însă preşedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcaş, care a condus şedinţa, a respins această propunere.

 

Senatorul PNL Florin Cîţu a cerut să pună o întrebare ministrului Finanţelor legată de buget, însă acesta a replicat: ”În pauză”.

 

Între social-democraţi şi reprezentanţii Opoziţiei au avut loc mai multe schimburi de replici, în timp ce amendamentele au fost votate pe bandă rulantă.

 

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a precizat că toate amendamentele care nu au sursă de finanţare trebuie să fie considerate respinse din start.

 

“E clar că responsabilitatea întârzierii cu o lună a bugetului este a preşedintelui. Motivul pentru care a fost o necorelare a legii bugetului cu cea a plafoanelor este provocată de amendamentul PNL. (...) Toate amendamentele care nu au o sursă de finanţare clară se resping din start, pentru că nu respectă tehnica legislativă”, a menţionat Varujan Vosganian.

 

În replică, liberalul Bogdan Huţucă a spus că bugetul a întârziat trei luni din cauza partidelor de la guvernare. “Nu puteţi ignora că bugetul a întârziat trei luni din cauza dumneavoastră. Bugetul afectează dezvoltarea autorităţilor locale. (...) Ce vă costă timp de două ore să discutăm amendamentele care se încadrează în cererea de reexaminare?”, a întrebat Huţucă.

 

Duminică, la Călăraşi, Liviu Dragnea a afirmat că „teoretic” miercuri ar trebui să aibă loc o şedinţă a plenului reunit al Parlamentului „pentru a-i trimite din nou bugetul leneşului de la Cotroceni, poate găseşte pe cineva să-i ia mâna să semneze”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

 

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro