Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se bâlbâie în explicaţii, încercând să muşamalizeze abuzurile comise vineri dimineaţă, 5 iulie 2013, când au intrat cu zeci de poliţişti peste elevii care susţineau examenul de bacalaureat la Liceul Dimitrie Bolintineanu, pentru a duce 250 de copii la audieri.

Procurorul Adrian Târlea, purtător de cuvânt al Parchetului Capitalei, a declarat pentru că nu au fost emise mandate de aducere, ci simple citaţii. Acesta a explicat că elevii au fost citaţi chiar în dimineaţa zilei de vineri, după terminarea examenului de bacalaureat. Totuşi, afirmaţiile lui Târlea intra în contradicţie cu cele ale purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Nicolae, care a declarat că în acest caz au fost emise mandate de aducere, poliţiştii punându-le în aplicare.

De altfel, în cazul în care ar fi vorba de citaţii şi nu de mandate de aducere, acestea ar fi trebuit să fie emise la domiciliu şi nu la liceu, aşa cum s-a întâmplat în cazul de faţă.

Cât despre autocarele cu care trebuiau să fie duşi copii la audieri, procurorul Adrian Târlea a explicat că s-a luat această decizie pentru că este un mod mai organizat şi mai elegant. Purtătorul de cuvânt a amintit, în acest sens, şi de episodul în care vameşii au fost luaţi de procurori la audieri cu elicopterele: “Nu e vorba de mandate de aducere. Au fost citaţi astăzi, când au terminat BAC-ul. Nu copii sunt vizaţi, de la ei doream doar nişte precizări, despre cum li s-a părut că s-a desfăşurat bacalaureatul. Dat fiind numărul mare de elevi, am decis să fie aduşi într-un cadru mai organizat, cum au făcut alţii în trecut cu elicopterele, noi am zis să facem cu autocarele. Ni s-a părut că e cel mai elegant”.

Un alt reprezentant al Parchetului Capitalei, Bogdan Staicu a oferit presei alte explicaţii suplimentare: "Autocarele au fost aduse pentru a uşura deplasarea elevilor... audierile continuă,.. sunt vizaţi 250 de elevi pentru care au fost deplasaţi la Poliţia Capitalei şapte procurori... se audiază elevii doritori... în situaţia noastră nu s-a urmărit punerea în executare a unor mandate de aducere... au fost întocmite procese verbale de citare şi nu s-a pus în vedere emiterea unor mandate de aducere... toţi cei prezenţi la Poliţia Capitalei sunt elevi care au dorit să fie audiaţi... am urmărit cu autocarele să-i aducem cât mai repede ca să nu perturbăm examenele pe care le mai au şi cele care urmează, cele de la facultate".

CSM trebuie să verifice pe ce bază poliţiştii au deplasat autocare în curtea liceului şi dacă procurorii PTB nu mint când spun că nu s-au emis mandate de aducere. Unii elevi acuza că au fost ţinuţi cu orele, împotriva voinţei lor

Mai mult, CSM trebuie să verifice chiar şi dacă în lipsa unor mandate, elevii de la Bolintineanu au fost siliţi să se urce în autocare ori să meargă la audieri, întrucât există deja elevi care acuza acţiunea de forţă, invocând sechestrarea lor pe perioadă mai multor ore, fapte care dacă sunt adevărate denotă că poliţiştii şi procurorii au acţionat abuziv, la intimidare.

FOTO:MEDIAFAX