Reţeaua de socializare Facebook oferea, de multe ori, prilejul pentru ca anumiţi oameni să profereze injurii, la adăpostul unui ecran şi o realitate virtuală. Un bărbat din Brăila a aflat că lucrurile nu stau chiar aşa şi a primit o amendă de 1000 de lei pentru că a înjurat mai multe persoane pe Facebook.

Potrivit procesului-verbal, transmis prin poştă, în lipsa contravenientului, „a proferat injurii şi expresii jignitoare la adresa unor persoane pe contul personal de pe reţeaua electronică de socializare Facebook, fiind de natură să lezeze demnitatea şi onoarea celor în cauz”. „Potrivit art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991, ‘Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice. Totodată, art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 61/1991 stabileşte că nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei”, precizează avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând din considerentele Sentinţa civilă pronunţate în noiembrie 2018 de Judecătoria Brăila (www.rolli.ro), instanţa la care bărbatul a contestat procesul verbal.

Iniţial, ca să scape de amendă, bărbatul a susţinut că nu el a săvârşit fapta, precizând că şi-a închis contul său de Facebook, încă din data de 1 mai 2018, afirmaţii pentru care nu a adus nicio probă şi  demontate în instanţă cu dovezi referitoare la postări ulterioare acestei date. De asemenea, bărbatul a invocat nelegalitatea procesului-verbal, întrucât fapta contravenţională nu ar fi fost descrisă suficient în document, dar şi faptul că prin încheierea procesului-verbal în lipsa lui nu a putut formula obiecţiuni la cele consemnate de poliţist, relatează Adevărul.