Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României.

Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: “carcinomepidermoid metastazant”şi “leucemie cronică”.  Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, având nevoie de o perioadă de refacere.

Regele Mihai a transmis de asemenea un mesaj public, prin care anunţă că locul său va fi luat în public de fiica sa, Principesa Margareta.

„În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a scris Regele Mihai, într-un mesaj semnat pe 1 martie.

De asemenea, componenţa Consiliului Regal a fost schimbată, după cum apare în semnăturile din comunicatul transmis public. Din Consiliu fac acum parte Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, avocatul Adrian Vasiliu, dr. Anneli Ute Gabanyi, Guy Pochelon şi avocatul Ioan Luca Vlad, secretar al Consiliului Regal.

Consiliul Regal s-a întrunit pe 1 şi 2 martie la Morges, în Elveţia, unde a luat cunoştinţă de starea Regelui şi a luat decizia care a fost comunicată miercuri.