ANAF a publicat unul dintre cele mai ”înfricoşătoare” documente din ultima perioadă. Este vorba de strategia pe următorii 4 ani, mecanismul prin care instituţia plănuieşte să aducă bani la buget.

 

ANAF este una dintre cele mai criticate instituţii din România, iar această realitate nu se va schimba curând. Tocmai a ajuns online Strategia ANAF 2021 – 2024 şi nu este deloc încurajatoare, mai ales pentru persoanele fizice sau pentru cei care încă mai visează la digitalizarea serviciilor finanţelor publice.

 

ANAF şi-a publicat strategia pentru următorii 4 ani în dezbatere publică. Multe dintre ideile principale au fost vehiculate în ultima perioadă de către şefa instituţiei, Mirela Călugăreanu. Ţintele principale sunt simple. De exemplu, se doreşte ca până în 2024 să scadă decalajul fiscal la TVA cu „până la 10%”, un scop nobil.

 

Un alt obiectiv este reprezentat de creşterea ponderii veniturilor colectate în PIB din perspectiva administrării fiscale cu 2,5%. Cu alte cuvinte, oficialii ANAF vor să devină recuperatori mai buni, iar acei bani se pare că vor veni de la persoanele fizice, de la angajaţi obişnuiţi şi de la toţi ceilalţi care nu fac bani din poziţia de patron.

 

Acest ţel este formulat cât se poate de clar. Se doreşte „revenirea, până la finalul anului 2022, la nivelul înregistrat în anul 2019, pentru indicatorul Gradul de confomare la declarare şi la plată”, se arată în document.

 

Se va începe cu angajări masive, aproximativ 2000 de oameni. „Dacă în prezent există circa 2500 de posturi vacante, peste 5 ani numărul acestora va creşte la 6000, ca urmare a atingerii pragului vârstei de pensionare de către unii funcţionari. Este evident faptul că digitalizarea va genera o reducere a numărului de posturi vacante necesare şi, ţinând seama că perioada de formare a unui angajat este de minim doi ani, în perioada 2021 – 2024 este necesară ocuparea prin recrutare externă a 2000 de posturi vacante”, se arată în document. În principal, posturile noi vor viza IT, statistică, econometrie şi managementul proiectelor.

 

Având în vedere numărul foarte mare de firme care şi-au întrerupt activitatea în pandemie sau au intrat în faliment, mai ales din HoReCa, ANAF vrea să aducă bani la buget din controale la adresa persoanelor fizice. Două paragrafe sintetizează mutarea atenţiei în noua direcţie:

 

1. Acţiuni concomitente şi colaborative ale structurilor de inspecţie fiscală, antifraudă fiscală şi control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activităţi cu caracter fraudulos, cât şi identificarea şi verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă şi de mutare a profiturilor în alte jurisdicţii.

 

2. Eficientizarea acţiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale. Având în vedere faptul că din perspectiva conformării voluntare s-au creat numeroase instrumente privind procesul de administrare fiscală, din punct de vedere al acţiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale şi în egală măsură, în ceea ce priveste prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, acţiunile ANAF se vor derula în sistem integrat vizând atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice care au calitatea de asociaţi, administratori până la beneficiarul real, în condiţiile legii. Această modalitate de investigare a comportamentelor fiscale necorespunzatoare va aduce cu certitudine o eficienţă sporită în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul general consolidat, din sfera ANAF.

 

În teorie, documentele atrage atenţia şi asupra unor aspecte pozitive pentru toată lumea, dar rămâne să vedem dacă se vor şi materializa. Aparent, se doreşte simplificarea formularelor, declaraţiilor şi a altor documente fiscale pentru a susţine conformarea voluntară la declararea obligaţiilor fiscale:

 

 

  • reducerea numărului de formulare şi declaraţii;
  • simplificarea şi reconceptualizarea formularelor şi declaraţiilor;
  • simplificarea, în continuare, a fişei analitice pe plătitor.

 

 

 

 

 

Sursa; www.playtech.ro