Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) a venit miercuri cu precizări după ce un director al instituţiei a spus că la nivelul Autorităţii se studiază posibilitatea taxării centralelor termice pentru poluarea produsă.

Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei nu a făcut şi nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competenţelor sale de reglementare, au spus reprezentanţii autorităţii într-un comunicat de presă.

„Deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competenţa Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparenţa decizională.   În conformitate cu legea de organizare şi funcţionare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ANRE nu are drept de iniţiativă în privinţa emiterii/modificării legislaţiei primare în domeniu şi nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe şi impozite”, spune ANRE.

Precizările vin după ce unul dintre directorii ANRE a spus că se analizează posibilitatea ca taxarea de mediu să fie aplicate şi centralelor termice.

"Ne vom trezi, şi ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desfiinţat şi am redus capacităţile în instalaţii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creşterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au nişte condiţii de mediu impuse clar de legislaţia actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale", a spus Viorel Alicuş, şeful Direcţiei generale eficienţă energetică, surse regenerabile, cogenerare şi energie termică din ANRE, invitat la dezbaterile Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor pe marginea cererii preşedintelui Iohannis de reexaminare a proiectului modificării Legii termiei.

În Parlament există un proiect de lege care interzice debranşările de la reţelele de termoficare în zone stabilite de primăriile localităţilor. Preşedintele Iohannis a returnat proiectul către Parlament, în vederea reexaminării.