Misterul Educaţiei şi Cercetării a anuntat ca , având  în vedere actualul context epidemiologic, trei universităţi au decis suspendarea cursurilor parţial sau total in perioada următoare iar a patra a solicitat studenţilor întorşi din zonele unde este declarată epidemia de coranavirus sa rămână acasă in „autoizolarea” timp de 4 zile.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie – 08 martie.


Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a luat decizia ca toţi studenţii şi cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecţie cu coronavirus (Covid-19), vor intra pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârşitul săptămânii.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca  a anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

Universităţile au obligaţia de a monitoriza starea de sănătate a studenţilor prin cabinetele medicale. În situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă probleme medicale, universităţile au obligaţia de a informa Direcţia de sănătate publică.

Menţionăm că, în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţine conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la decizia luată, se precizează in comunicatul de presa emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării .