Un urs flămând a distrus frigiderul Centrului de protecţie a copilului ”Sfântul Ladislau” din Băile Tuşnad, care adăposteşte 50 de copii, jandarmii fiind solicitaţi să intervină.
În staţiunea Băile Tuşnad urşii coboară în fiecare zi, spun localnicii, nu se mai tem de oameni, nu pleacă atunci când sunt alungaţi şi numărul lor se înmulţeşte cu fiecare an.
Animalul a pătruns în clădire pe intrarea principală, după care a spart uşa unei încăperi unde era o ladă frigorifică, de unde a mâncat îngheţată şi legume congelate.
Coordonatorul centrului, consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, a povestit că situaţia a fost foarte gravă şi că cei cinci copii ai săi şi soţia erau înspăimântaţi.
“O simplă uşă mă despărţea de urs, auzeam sunetul, agitaţia de a găsi de mâncare. În spatele meu erau cei cinci copii, cu soţia, era noaptea, la 2,00, iar noi ne pregăteam să ieşim prin geam. A băgat spaima în copiii mei, eram în reală primejdie”, a relatat Kolozsvári Tibor, care le-a mulţumit jandarmilor care au venit de la Miercurea Ciuc şi care, folosind petarde, au reuşit să alunge animalul.
Coordonatorul centrului a spus că ursul a sărit fără probleme peste gardul electric care se află în spatele aşezământului, lucru care îl îngrijorează foarte tare, motiv pentru care a mers la Miercurea Ciuc de unde a cumpărat spray lacrimogen şi un dispozitiv de apărare cu electroşocuri, pentru eventualitatea în care animalul revine.
De altfel, un urs a intrat şi anul trecut în centrul de la Băile Tuşnad, producând panică în rândul copiilor şi al angajaţilor.
Toate cazurile întâmplate în ultima perioadă, inclusiv rănirea a doi bărbaţi, unul localnic şi celălalt turist, care au fost atacaţi de urşi, i-au determinat pe localnici să se adune joi după-amiază la Primăria Băile Tuşnad, pentru a semna o petiţie adresată ministrului Mediului, în care îi cer să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai sunt garantate dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă.
În sala în care are loc forumul, oamenii povestesc că aproape zilnic urşii le intră în curţi, grădini şi chiar şi în case şi doar o minune a făcut ca până acum să nu fie atacaţi.
Boros Laszlo relatează că a fost nevoit să zidească o fereastră, pe care ursul a tot încercat să intre, că acum câteva zile i-a smuls izolaţia de pe peretele casei, că într-o zi nu a putut ieşit din curte, pentru că o ursoaică îşi alăpta cei trei pui în mijlocul străzii şi că frecvent trăieşte experienţa întâlnirii cu aceste animale, care-i intră în curte, în căutare de hrană.
“Nu poţi să ieşi din casă, fără maşină nu poţi face niciun pas. (...) Trebuie să ne mutăm noi, să aibă ei loc pentru a trăi, trebuie să plecăm de aici, asta e singura soluţie. Degeaba muţi ursul de aici, că vin zece a doua zi. Nu ştiu, nu am idee, nu are nimeni idee ce să facă. Am ajuns în secolul 21 să trăim cu frica în noi? Adică, nu avem noi dreptul elementar la siguranţă? Că atâtea pericole ne pasc, asta ne mai lipsea”, a spus Boros Laszlo.
Oamenii sunt nemulţumiţi că ursul e mai protejat decât ei şi că nimeni nu ia măsuri pentru ca să se simtă în siguranţă în propriile locuinţe.
Unii dintre ei dau vina şi pe turiştii care vin în staţiune şi care hrănesc urşii, în speranţa îi vor putea fotografia.
Cei 50 de localnici prezenţi la forum semnează petiţia adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, în care îi solicită relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.
De asemenea, oamenii mai cer ca ministrul Mediului să vină la Băile Tuşnad, să vorbească cu ei, să vadă realitatea de faţa locului şi să ia decizii în consecinţă.
“Să ni se alăture şi doamna ministru, să vină la faţa locului, să asculte oamenii, să meargă în casele lor, unde geamurile sunt tencuite şi puse cărămizi în locul geamurilor, ca ursul să nu intre. Să vină aici, să discutăm, să purtăm un dialog, să se ia decizii, Eu cred că cine are obligaţia de a lua decizii poartă şi responsabilitatea. Vă rugăm foarte mult, ştiu că sunt interese politice şi principii de a apăra urşii, sunt normative dictate din Bruxelles, dar noi aici trăim într-o rezervaţie de urşi, unde noi suntem în cuşcă”, a spus Kolozsvári Tibor, coordonatorul centrului în care un urs a intrat în noaptea de miercuri spre joi.
Şi primarul din Băile Tuşnad, Albert Tibor, spune că situaţia a devenit “foarte sensibilă” şi că trebuie luate măsuri, pentru a nu se întâmpla tragedii şi pentru a nu se ajunge în situaţia în care urşii vor fi mai numeroşi decât populaţia oraşului.
Prezent la forum, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Sfânta Ana”, Raffain Zoltan, spune că numărul urşilor a crescut, motiv pentru care animalele au migrat către localităţi, în căutare de hrană.
El consideră că relocarea urşilor nu este o soluţie, ci trebuie să fie permisă împuşcarea lor, pentru echilibrarea populaţiei, în condiţiile în care se constată şi o scădere a numărului de căpriori, cerbi sau mistreţi, care sunt ucişi de urşi.
Ursul brun este un animal protejat, iar managementul acestei specii se face în baza unor legi foarte stricte.
Reprezentantul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Harghita, Szabo Szilard, recunoaşte că, în ultima vreme, la Băile Tuşnad, teama naturală a urşilor faţă de oameni a scăzut şi că problemele cresc, dar spune că trebuie respectată legislaţia privind protecţia animalului.
“Ursul brun în România şi în toată Europa este un animal strict protejat şi din acest motiv sunt nişte restricţii legale. (...) Legislaţia prevede derogări de la statutul de protecţie şi dacă sunt cazuri în care un urs devine problematic, chiar nu există altă soluţie, se poate cere relocarea acestuia, se poate cere chiar împuşcarea ursului. APM în acest proces are nişte atribuţii, noi dăm un punct de vedere, împreună cu Garda de Mediu, la aceste cereri şi emitem autorizaţii de capturare sau împuşcare a ursului. Noi încercăm să răspundem cât mai repede la aceste solicitări şi ajutăm aceste procese, unde putem, dar calea legală trebuie respectată. (...) Aici, în Tuşnad, datorită poziţiei geografice, totdeauna a fost un loc foarte problematic din acest punct de vedere, dar în ultima vreme, din păcate, urşii devin din ce în ce mai obişnuiţi cu oamenii, teama lor naturală scade şi problemele cresc, din acest motiv”, a declarat Szabo Szilard, şef Serviciu “Calitatea Factorilor de Mediu’, la APM Harghita.
Localnicii din Băile Tuşnad pleacă de la Primărie cu gândul că petiţia lor va ajunge cât mai rapid la Bucureşti, că ministrul Mediului îi va vizita pentru a vedea cum viaţa lor a devenit “insuportabilă” din cauza urşilor, dar şi cu speranţa că nu se vor întâlni cu animalele pe stradă, în curte, în grădină sau nu se vor trezi cu ele în propriile case.
Un urs flămând a întrat într-un centru de copii din Băile Tuşnad
3 august 2018
(839 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Medicul Virgil Musta, din spitalul timişorean în care au fost vindecaţi de coronavirus cei mai mulţi pacienţi, dă 13 sfaturi esenţiale în lupta cu coronavirusul
(1 aprilie 2020)
744 vizualizări
Nava World Dimond, botezată de Principesa Margareta
(2 iulie 2013 - Clara ION)
167 vizualizări
Legea care desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, promulgată de Iohannis
(21 iulie 2017)
461 vizualizări
Studenta din Suceava care a omorât cu 33 de lovituri de cuţit un om de afaceri a fost eliberată. Câţi ani primise
(6 mai 2020)
430 vizualizări
O parte din protestatarii răniţi la Kiev vor fi trataţi în România
(27 februarie 2014)
71 vizualizări
Cele 3 scenarii pentru redeschiderea şcolilor, APROBATE de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
(3 februarie 2021)
124 vizualizări
CNAIR: Emiterea rovinietei şi a taxei de pod ar putea funcţiona miercuri cu dificultate
(25 aprilie 2018)
550 vizualizări
Situaţie limită în Suceava! Zeci de oameni au rămas blocaţi în zăpada viscolită
(8 ianuarie 2016)
342 vizualizări
Militarii şi poliţiştii vor avea pensie specială. Cum se va calcula valoarea acesteia
(9 martie 2016)
467 vizualizări
În România trăiesc peste un milion de pacienţi cu boli rare, din care 75 la sută sunt copii
(28 februarie 2017)
529 vizualizări
Criză COVID la terapie intensivă: România mai are doar şase paturi libere la ATI
(11 aprilie 2021)
83 vizualizări
Cîmpeanu: E nevoie de educaţie sexuală/ Strategia aceea de educaţie parentală lansată în anul 2018 era binevenită, nu ştiu de ce am oprit-o
(18 iunie 2021)
19 vizualizări
Veveriţele fac spectacol la Sinaia
(3 septembrie 2014 - Răzvan BUNEA)
193 vizualizări
Ponta: Deputaţii vor vota Codul Fiscal care prevede TVA de 19 la sută
(22 iunie 2015)
258 vizualizări
Preşedintele Iohannis: Începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. Se revine la sistemul pe ”scenarii” (verde, galben şi roşu).
(15 ianuarie 2021)
83 vizualizări
Focuri de armă în Mamaia ! Poliţiştii au intervenit într-un local de pe litoral
(8 iulie 2019)
147 vizualizări
Parcursul pacienţilor cu Covid-19. Ce va întâmpla cu persoanele testate pozitiv
(22 iulie 2020)
279 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024