Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali. Potrivit metodologiei, timp de trei ani, tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (Enel, CEZ, E.On, Electrica) nu vor creşte.

 

ANRE spune că au fost stabilite trei perioade de aplicare a tarifelor reglementate

-       prima perioadă de aplicare - 1 martie 2019 – 31 decembrie 2019;

-       a doua perioadă de aplicare - 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020;

-       a treia perioadă de aplicare - 1 ianuarie 2021 – 28 februarie 2022

"Prin aplicarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor finali, preţurile la clienţii casnici care beneficiază de furnizarea energiei electrice în regim reglementat nu vor creşte", mai arată ANRE.

 

Această decizie a fost luată după alta care obligă producătorii de energie să vândă către consumatorii casnici la preţuri reglementate, astfel încât profitul să nu depăşească 5%. Cei mai afectaţi producători ar putea fi companiile de stat Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care ar putea fi obligate să vândă până în 65% din producţie la preţ mic.

 

Reglementatorul din energie (ANRE) este o instituţie complet politizată, controlată de PSD, deşi, conform directivelor europene, ar trebui să fie independentă.

 

 

Sursa: www.m.hotnews.ro