Ministerul Afacerilor Externe informează românii care revin în România din minivacanţa petrecută în Bulgaria, Grecia sau Turcia că există posibilitatea creşterii timpilor de aşteptare pentru achitarea taxei de pod, la Ruse, pentru ziua de 1 mai.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care revin în România din minivacanţa petrecută în Bulgaria, Grecia sau Turcia că, luând în considerare datele statistice colectate de autorităţile competente la data de 28 aprilie 2018, conform cărora prin PCTF Ruse, în Bulgaria, au intrat peste 5.000 de autovehicule cu turişti cetăţeni români, există premisele ca la data de 1 mai 2018, la ieşirea din Bulgaria, prin acest punct de frontieră, la taxa de pod, să se creeze coloane mari de autoturisme şi autocare cu turişti români, fapt ce va crea timpi măriţi de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră către România.

Românii care revin în ţară prin PCTF Ruse sunt sfătuiţi să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, respectiv 2 euro, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Cetăţenii români pot folosi şi celelate puncte de trecere a frontierei situate la frontiera româno-bulgară, precum: PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă, PCTF Durankulak – PCTF Vama Veche, PCTF Kainardja – PCTF Lipniţa (cu orar de funcţionare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), PCTF Silistra – PCTF Ostrov, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) şi PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcţionare 08:00-20:00.

Peste 420.000 de persoane au trecut, în primele două zile de minivacanţă, frontierele din România. Faţă de luna trecută, s-a constatat o creştere a traficului cu 21% la persoane şi 8% la mijloace de transport.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în primele două zile din minivacanţă, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 422.000 de persoane, din care 188.000 pe sensul de intrare în ţară şi 234.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 109.000 mijloace de transport.

Comparativ cu o perioadă similară a lunii trecute, s-a constatat o creştere a traficului cu 21% la persoane şi 8 % la mijloace de transport.

În acest an, cele mai tranzitate puncte de trecere ale frontierei au fost cele de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa peste 137.000 persoane, precum si cele aeroportuare unde au efectuat formalităţile aproximativ 104.000 persoane. De asemenea, în această perioadă pe la frontiera româno-bulgară au trecut graniţa aproximativ 70.000 persoane, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe cel de intrare în ţară.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

În urma măsurilor dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră, traficul călătorilor prin punctele de trecere ale frontierei, în aceste zile, s-a desfăşurat fluent şi nu au fost înregistrate aglomeraţii sau blocaje. A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.