Abia după eliminarea copiilor la xerox din fiecare interacţiune cu o instituţie din România începe digitalizarea şi se pare că ne îndreptăm cu paşi repezi în această direcţie. Instituţiile se pare că vor pierde dreptul să-ţi mai ceară copii ale documentelor.

 

Indiferent dacă mergi la primărie, la prefectură, la poliţie, la evidenţa populaţiei, la ANAF sau orice altă instituţie care îţi mai trece prin cap, cineva îţi cere o copie după buletin, certificat de naştere, certificat de căsătorie, permis de conducere, etc. Partea ciudată este că toate aceste instituţii fac parte din acelaşi aparat administrativ şi, în teorie, ar trebui să aibă acces la o bază comună cu datele tale. Până acum, respectivul detaliu era irelevant. Lucrurile pare totuşi să se îndrepte, digitalizeze.

 

Persoanele care au depus o cerere pentru a li se furniza un serviciu public nu vor mai trebui să facă drumuri suplimentare pentru obţinerea unor copii de pe documentele deja emise de alte entităţi, instituţiile publice urmând a comunica pe e-mail între ele în acest sens, cu acordul solicitantului, potrivit unei propuneri legislative înregistrate marţi la Senat.

 

Propunere originală o găseşti aici, dar merită să ai în vedere că este o completare a OUG nr.41/2016 referitoare la stabilirea unor măsuri pentru simplificarea procedurilor la nivelul administraţiei publice centrale. Ea vizează debirocratizarea sistemului administrativ prin facilitarea obţinerii de copii ale diverselor documente de care ar putea fi nevoie pentru soluţionarea unei cereri printr-un simplu e-mail între instituţii, cu acordul expres al celui care a făcut cererea.

 

Ce spune proiectul de lege pentru eliminarea copiilor xerox

”(1) Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

 

(2) Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(l), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public, (…)”, se arată în documentul menţionat.

 

 

Este important de reţinut că această iniţiativă legislativă este încă în stadiu de proiect şi nu se ştie când sau dacă va fi adoptat. Pe de altă parte, în opinia iniţiatorilor, beneficiile ar fi semnificative. Relaţia dintre stat şi cetăţean va fi simplificată, mai ales în ceea ce priveşte interacţiunea cu instituţiile statului în anumite cazuri specifice, precum cumpărarea unei locuinţe, schimbarea cărţii de identitate, înscrierea în evidenţele fiscale a unui mijloc de transport şi alte asemenea demersuri.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro