Monitorul Oficial a publicat o decizie istorică - recunoaşterea alienării părinteşti ca formă de abuz emoţional. Este o premieră în România şi va contribui la mai buna protejare a copiilor de posibile traume emoţionale.

Fenomenul alienării părinteşti a fost recunoscut ca formă de abuz psihologic sever asupra copilului, potrivit unei dispoziţii a Colegiului Psihologilor din România, publicate joi, 23 februarie, în Monitorul Oficial, anunţa organizaţia neguvernamentală Asociaţia Română pentru Custodia Comună (ARPCC). Potrivit dispoziţiei, sunt vizate activităţi de denigrare sistematică a unui părinte de catre celălalt părinte, cu intenţia alienării (înstrăinării) copilului de către celalalt părinte.

"De acum înainte, acel părinte divorţat căruia i s-a acordat custodia copilului are toate şansele să o piardă sau să i se reducă timpul de acces la copil dacă îl va educa astfel încât să îl urască sau să îl evite pe celălalt părinte, necustodian.

Bun venit, aşadar, în civilizaţie, unde părinţii au drepturi şi obligaţii egale asupra copilului, indiferent de genul lor sau sexul copilului, şi asta chiar dacă părinţii sunt separaţi. O civilizaţie unde copilul are doi părinţi, chiar dacă sunt divorţaţi. O lume în care copilul este considerat nu un lucru ce trebuie partajat exclusiv între părinţi, ci o fiinţă omenească",
a explicat judecatorul Cristi Danilet pe pagina sa de Facebook.