Iniţiatoarea legii anti-fumat, fostul deputat clujean Aurelia Cristea, spune că în ciuda cazurilor prezentate de media, persoane fizice sau postate pe Facebook, legea anti-fumat e respectată în proporţie de peste 90%.

În februarie s-au împlinit doi ani de când a intrat în vigoare legea anti-fumat în spaţiile publice închise şi în instituţiile publice. Recent, un funcţionar public de la Finanţele din Alexandria, judeţul Teleorman, a fost surprins, pe o înregistrare video, fumând la locul de muncă. Conducerea instituţiei a declarat că va face o anchetă şi va da sancţiunile potrivit legii.

„Vor mai fi astfel de cazuri. E la fel ca şi cu Codul rutier. Şi acolo, o fracţiune de secundă ne poate pune viaţa în pericol şi totuşi sunt atât de mulţi care încalcă regulile şi normele Codului rutier. Aşa este şi cu această lege“, a declarat Aurelia Cristea pentru Adevarul

Potrivit acesteia, legea anti-fumat este respectată într-o proporţie de peste 90%. Însă, adaugă aceasta, există şi situaţii în care unele persoane consideră că „pot să facă ce vor, unde vor, când vor, cred că instituţia publică e pe nume personal, îşi arogă acest «drept» de a nu respectă legea”.

Aurelia Cristea mai precizează că şeful unei instituţii trebuie să ia măsuri pentru respectarea tuturor legilor inclusiv pentru legea anti-fumat întrucât el este „garantul respectării tuturor regulilor şi legilor în instituţia respectivă, e puterea exemplului“.