Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus, joi, în dezbatere publică, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

"Suntem la finalul unui proces care a durat peste trei luni, timp în care am avut mai multe rânduri de consultări cu organizaţia profesională, cu organizaţiile sindicale şi în general cu poliţiştii care au dorit să contribuie la conturarea unui cadrul legislativ care să asigure protecţia, dar şi eficienţa acţiunilor poliţieneşti. Cele mai multe dintre propuneri vin din partea celor care lucrează în stradă şi sunt expuşi direct riscurilor. Am primit sute de propuneri de la poliţişti, care au fost completate cu altele care au apărut şi au rezultat din discuţiile cu sindicatele. (...) Nevoia acestor schimbări reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului Ministerului Afacerilor Interne, fapte care din nefericire au avut ca rezultat şi moartea unor poliţişti”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

Carmen Dan a precizat că în primele şase luni ale anului 2017 numărul faptelor de ultraj săvârşite asupra personalului ministerului a crescut cu aproape 22 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit proiectului de lege, limitele amenzii pentru refuzul persoanei de a se legitima vor creşte de la 100 – 500 de lei la 500 – 1.500 de lei. Secretarul de stat în MAI, Giani Nica, a explicat că acest refuz al cetăţenilor determină autorităţile statului la un consum de resurse suplimentare şi creează o problemă de eficienţă operaţională a activităţii poliţiei.

De asemenea, va fi incriminată încălcarea repetată a legii, prin ignorarea avertismentelor poliţiei, fiind vizate faptele antisociale, care creează dinsconfort social. Va fi considerată infracţiune şi folosirea cuvintelor sau expresiilor jignitoare sau obscene, în public, împotriva  unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în timpul lucrului.

O altă măsură propusă este ca persoana care este dusă la secţie la secţie pentru verificare să poată pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea.

Poliţistul va avea şi obligaţia de a întocmi un rapot scris care se înregistrează în evidenţele unităţii de poliţie. O copie a acestui raport va fi oferit persoanei în cauză sau reprezentantului legal. Raportul trebuie să conţină motivele conducerii persoanei la secţie, măsurile realizate cu această ocazie, modalitatea de exercitare a drepturilor ca urmare a aducerii la cunoştinţă, rezultatul controlului corporal, al bagajelor şi al vehiculelor, dacă au fost utilizate mijloace de constrângere, prezenţa unor urme vizibile de violenţă la momentul legitimării şi al finalizării verificărilor, ora începerii şi finalizării verificării situaţiei persoanei şi luării măsurilor legale.

În ceea ce priveşte exercitarea obligaţiei de a înlătura pericolele, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau în orice alt spaţiu delimitat fără mandat, dacă sunt indicii că în locuinţă există o persoană în pericol, autorul unei infracţiuni flagrante comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată sau se află autorul unui act terorist.

Cu toate acestea, înainte de a pătrunde, poliţistul are obligaţia de a raporta despre aceasta, iar după înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracţiunii, trebuie să iasă din spaţiul respectiv fără a face percheziţii. De asemenea, poliţistul va realiza, la final, un raport scris, pecare, la cere, îl oferă în copie persoanelor cărora le aparţine sau care folosesc spaţiul.

Proiectul de lege mai prevede că poliţistul are dreptul să folosească forţa fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătuşe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroşocuri, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor.