Ministerul Justiţiei (MJ) anunţă că în perioada imediat următoare vor fi începute procedurile de transfer al cetăţenilor români condamnaţi în Danemarca, la solicitarea autorităţilor daneze, după ce au fost luate mai multe măsuri pentru a reduce supraaglomerarea din penitenciare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de către reprezentanţii Ministerului Justiţiei, problematica transferului în România pentru cetăţenii români condamnaţi în Danemarca este una recurentă pe agenda cooperării judiciare bilaterale dintre cele două state, amplificată în contextul unor recente decizii ale Curţii Supreme din acest stat, prin care se refuză transferul respectivelor persoane din Danemarca în România, motivat de condiţiile de detenţie.
Conform sursei citate, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a prezentat la Consiliul JAI (sesiunea justiţie) de la Luxemburg mai multe măsuri adoptate la nivel naţional care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, pentru aplicarea hotărârii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României.
Abordarea autorităţilor române sub acest aspect este una pe două planuri: cel legislativ şi, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spaţiilor de detenţie, spune MJ.
În ceea ce priveşte planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră aşa-numitul ”recurs compensatoriu” care va produce efecte începând cu 19 octombrie, cu impact asupra capacităţilor de detenţie din penitenciare.
”Tot în domeniul execuţional penal, este avută în vedere şi executarea pedepsei sau a unei fracţii din pedeapsă sub supraveghere cu brăţară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiţiei. De asemenea, un proiect de lege privind graţierea se află în procedură legislativă parlamentată, fiind la acest moment în dezbatere în camera decizională a Parlamentului”, mai spun reprezentanţii MJ.
Cât priveşte planul infrastructurii, ministrul român al Justiţiei s-a referit, exemplificativ, la aprobarea de construire a două penitenciare noi, extinderea capacitatăţii de cazare cu pavilioane noi, renovarea spaţiilor de detenţie existente.
”În baza acestor recente dezvoltări la nivel naţional, problema transferului cetăţenilor români condamnaţi din Danemarca în România îşi poate găsi o soluţionare rapidă, cu respectarea cerinţelor legale şi a standardelor europene în materia condiţiilor de detenţie. În concluzie, în perioada imediat următoare se vor demara procedurile de transfer, la solicitarea autorităţilor daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil”, mai spun reprezentanţii MJ.
Potrivit acestora, la nivel de experţi, au fost stabilite contacte pentru iniţierea corespondenţei necesare între cele două ministere.
”Luând act de faptul că o problematică similară este ridicată şi pe agenda cooperării judiciare române în relaţia cu alte state membre ale Uniunii Europene, Ministerul Justiţiei va proceda în acelaşi mod şi în celelalte cazuri”, se mai arată în comunicat.
Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis, în 25 aprilie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
România avea la dispoziţie şase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori, iar CEDO a lăsat statului dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele, precizând, însă, că, dacă statul nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomandă reducerea numărului de persoane din penitenciare.
CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.
Reclamanţii s-au plâns, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficienţa instalaţiilor sanitare şi de lipsa de igienă, de calitatea scăzută a hranei, de şobolani şi insecte în celule.
Instanţa europeană a decis să aplice în acest dosar o hotărâre pilot, estimând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea într-o disfuncţionare structurală proprie sistemului carcelar român. În aceste condiţii, CEDO cere României să implementeze măsuri care să diminueze supraaglomerarea din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie.
Ministerul Justiţiei anunţă că va începe procedura pentru transferul cetăţenilor români condamnaţi în Danemarca
18 octombrie 2017
- citeşte totul despre:
- minister,
- justitiei,
- danemarca,
- romani,
- penitenciare
(700 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
România interzice din vară pungile din plastic
(18 ianuarie 2018)
59 vizualizări
Bilantul COVID-19 in Romania: 1.292 de persoane infectate, 24 au murit, 115 au fost declarate vindicate
(27 martie 2020)
163 vizualizări
CMR: „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!”
(12 august 2017)
237 vizualizări
Guvernul PNL-USR taie şi ajutorul de deces!
(16 februarie 2021)
1129 vizualizări
Certificat verde COVID, obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani pentru a intra la restaurant, la piscină sau la spectacole împreună cu părinţii. Ce teste rapide sunt acceptate şi cât costă
(23 septembrie 2021)
76 vizualizări
Sorina a plecat din România de pe Aeroportul Otopeni - surse
(21 iulie 2019)
168 vizualizări
Dezvăluiri: Peste jumătate din preţul produsului reprezintă comisioane de supermarket
(7 aprilie 2016)
68 vizualizări
Peste 100 de aeronave civile şi militare şi peste 200 de piloţi şi paraşutişti, la Bucharest International Air Show
(22 iulie 2017)
386 vizualizări
Vijelii, averse torenţiale şi grindină, de duminică seară şi până marţi dimineaţă. Valul de căldură persistă
(6 august 2017)
548 vizualizări
Noi reglementări ANRE: Care sunt condiţiile de racordare gratuită a consumatorilor casnici la reţeua electrică sau la sistemul de gaze
(11 martie 2021)
174 vizualizări
Lista celor 48 de state în care este INTERZIS să-ţi baţi copilul
(16 ianuarie 2016)
297 vizualizări
Carmen Dan, la comandamentul de iarnă de la MAI: Mă interesează inclusiv numerele de telefon ale şoferilor de pe utilaje
(6 ianuarie 2017)
103 vizualizări
Reacţie dură a părinţilor, la cazurile Caracal şi Dâmboviţa: Părinţii cer Preşedinţiei şi Guvernului o strategie naţională cu aplicabilitate locală pentru creşterea siguranţei copiilor
(24 septembrie 2019)
36 vizualizări
Nici priveghiul nu mai e ce a fost! Lege nouă pentru serviciile funerare
(23 ianuarie 2016)
304 vizualizări
Azi încep procedurile de reînscriere în învăţământul preşcolar
(27 aprilie 2015)
340 vizualizări
Pe langa problemele penale, Cristian Boureanu ar putea fi executat silit
(9 iulie 2017)
440 vizualizări
Începe Postul Crăciunului, considerat mai puţin aspru decât cel al Paştelui
(14 noiembrie 2016)
101 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole