Opt militari români cu vârste cuprinse între 27 şi 53 de ani au murit în tragedia aviatică din Dobrogea: sapte erau în elicopterul IAR 330-Puma, precat să salveze un alt coleg care s-a prăbuşit cu un avion de vânătoare MIG-21 Lancer.

Epava avionului Mig 21 a fost găsită după miezul nopţii în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită. Ministerul Apărării anunţă că pilotul Căpitan Costinel Iosif Niţă şi-a pierdut viaţa. Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor, iar exerciţiul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, prevăzut pentru 3 martie a fost anulat.

Aeronava prăbuşită  făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbuşită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

40 de milinute mai târziu, un elicoptere Puma, plecat în căutarea aeronavei, cu şapte persoane la bord (inclusiv doi scafandri) a dispărut şi el de pe radare, fiind ulterior găsit lângă localitatea Gura Dobrogei, la 11 kilometri de aerodromul de unde decolase.



Pilotul aeronvavei Mig 21 Lancer, căpitanul Costinel Iosif Niţă, avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Militarii de la bordul elicopterului IAR 330 Puma:

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătraşcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar principal Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal cls. a III-a Lateş Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.

Sergent Marinescu Ionuţ, personal de însoţire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie.