Sibiul este capitala politică a Uniunii Europene. 27 de şefi de sta şi guvern ai ţărilor europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de ziarişti şi 100 de traducători participă la summitul UE

Printre discuţii, întâlniri şi strângeri de mână oficialii mai trebuie să şi mănânce. Meniul nu este unul foarte sofisticat, dar care le oferă şi mâncăruri tradiţionale româneşti.

Guvernul a alocat peste 500.000 de lei pentru summitul de la Sibiu. Mare parte din aceşti bani au fost consumaţi pentru protocol, adică mese zilnice şi băuri.

Oficialii UE vor avea mese zilnice tip ”bufet suedez” (prânz şi/ sau cină); coffee-break (3 pauze de cafea zilnic/ persoană); coffee - station (lounge/ spaţii amenajate aeroport). Bucătarii vor sosi joi, 9 mai, şi vor găti pentru circa 1.350 de persoane, la prânz şi la cină. Se vor prepara cafele pentru 1.500 de persoane.

Aperitive:

Platou cu brânzeturi tradiţionale româneşti (caş dulce, telemea oi, caşcaval Dobrogea, caşcaval afumat, urdă, telemea vacă)
Mule de pasăre în aspic
Frigărui de mozzarella cu struguri albi şi roşii
Somon marinat cu măsline verzi
Piept de raţă afumat pe portocală
Terină de căprioară
Canapele de castraveţi verzi cu pastă de somon picant
Mini frigărui cu gambas
Roşii cherry
Calamari picanţi
Ruladă din muşchi de vită cu prune uscate

Fel principal:

File de somon cu sos de lămâie
Muşchi de vită Wellington
Medalion de căprioară
Sărmăluţe în foi de viţă cu smântână
Şalău pe lime
Salată Cezar
Salată de ciuperci cu chimen
Salată Waldorf
Cartofi copţi
Rulou de vinete cu legume
Orez sălbatic
Mini chifle albe şi negre
Mini prăjituri asortate
Fructe asortate

Băuturi:

Apă plată, apă mineral, Santal, Cola, Fanta, Sprite
Cafea filtru / ceai (zahăr, lapte, lămâie)
Vin alb/ Vin roşu/ Vin spumant (doar la meniurile propuse pentru cină)

Meniuri orientative Lacto – Vegetariene

Gustare:

Mille feuille de legume la grătar cu mascarpone
Cremă de vinete şi marmeladă de roşii uscate la soare servită cu roşii cherry coapte
Salată de avocado, pere, pepene galben servită pe pat de frunze verzi
Trio de bruschete cu roşii, cu pesto vegan, arugula şi sos balsamic,
Rulou cu quinoa şi alge nori, mini vegan quiche cu spanac

Fel Principal:

Ciuperci la cuptor, marinate în unt aromat, servite cu brânză de capră şi ceapă caramelizată
Sparanghel copt cu sos de capere şi balsamico şi ciuperci cu verdeaţă şi roşii
Risotto cu trufe
Chifle asortate

Desert:

Pară cu sos caramelizat
Clătite cu miere şi nuci
Budincă de chia.